Mednarodni materinski dan – praznuje se v vsaj 75 državah – je druga nedelja v maju. Italija ima tak praznik v januarju, Madžarska na prvo nedeljo v maju, v nekaterih bivših socialističnih deželah pa se materinstva spominjajo na mednarodni praznik žena, osmi marec.

Nam pa je bil podtaknjen verski praznik, dan »Marijinega oznanjenja«. Postavljen je na dan natanko devet mesecev pred 25. decembrom, torej naj se devet mesecev pred dnevom spominjanja na Jezusovo rojstvo verniki spomnijo še na dan Marijine zanositve. Vero spoštujemo, toda to ne pomeni, da si jo pustimo vsiljevati.

Da pa sta tako datum »oznanjenja« kot spominski datum Jezusovega rojstva simbolna in ne izhajata iz navedb v evangelijih, je znano tudi večini vernikov, saj božič kot tradicionalni dan mnogih religij označuje zmago luči nad temo, za kristjane pa rojstvo Odrešenika pomeni, da »je noč končana«, če rečemo s Prešernom. Božič kot simbolni dan ima teološko upravičenje. Prepustimo torej božič in njegov marčni derivat verujočim! Spoštujmo njihovo vero!

Za praznovanje materinskega dne pa je primernejša laična druga nedelja v maju.

Božidar Debenjak, Ljubljana