»Ne vidimo možnosti, kako bi to lahko storili,« je po poročanju poljske tiskovne agencije agencije PAP dejal prvi mož PGNiG Pawel Majewski. »Pogodba določa način plačila. Ne dopušča, da bi ga ena od strank spremenila po svoji volji,« je pojasnil.

Trenutno veljavna pogodba Poljske za ruski plin se izteče konec leta. Varšava upa, da bo nato ruski plin postopoma nadomestila s pošiljkami utekočinjenega plina ter s plinom iz Norveške po plinovodu pod Baltskim morjem, je poročala AFP.

Putin je namreč v sredo napovedal, da bo Rusija državam, ki jo sankcionirajo, med njimi državam EU, Veliki Britaniji, Kanadi, Japonski, Švici, Ukrajini in ZDA, še naprej zagotavljala dobavo plina, a ne bo več sprejemala plačil v evrih ali dolarjih, temveč le še v rubljih.

Da je zahteva po plačevanju ruskega plina v rubljih kršitev pogodbe, je v sredo opozoril tudi nemški gospodarski minister Robert Habeck.

Nasprotovanje zahtevam Kremlja so v sredo prav tako napovedali v avstrijski energetski družbi OMW. Kot so napovedali, bodo ruski plin še vedno plačevali v evrih. Glavni izvršni direktor OMV Alfred Stern je dejal, da podpisana pogodba ne dovoljuje plačil v rubljih, poroča AFP.

Ukrajina ostro proti plačevanju ruskega plina v rubljih

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je države EU danes pozval, naj ne podležejo tej zahtevi. To bi namreč po njegovih besedah pomenilo, da bi »z eno roko pomagali Ukrajini, z drugo pa Rusom, da pobijajo Ukrajince«.

Kuleba je Putinove zahteve na družbenem omrežju Twitter označil za ponižujoče. »Pozivam vse relevantne države, da sprejmejo modro in odgovorno odločitev,« njegov zapis povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Kot še navaja dpa, je zadnji ruski ukrep namenjen krepitvi rublja, ki so ga močno prizadele sankcije Zahoda zoper Rusijo zaradi njene invazije na Ukrajino. Moskva bi na ta način spodkopala tudi ukrepe zoper rusko centralno banko, ki bi morala v primeru izpolnitve Putinovih zahtev zagotoviti rublje za plačila plina.