V Planici se je z uradnima serijama za trening že ob 9. uri začel tekmovalni spored zaključka svetovnega pokala. V prvi seriji je imel najboljši izkupiček Avstrijec Daniel Huber, najdaljši pa je bil z 230 metri Anže Semenič.

Najvišje je v prvi seriji posegel Timi Zajc, ki je skočil 229 m in imel drugo oceno treninga. Za njim je bil tretji Peter Prevc (226 m), peti je bil Anže Lanišek (224), Lovro Kos (222) je bil sedmi, mesto za njim pa je kot peti Slovenec med deseterico končal še Žiga Jelar (221). Od slovenskih skakalcev s točkami svetovnega pokala je Cene Prevc (220) končal na 11. mestu, Domen Prevc (212,5) pa je bil 19.

Semenič je trening sklenil z 12. izidom z dveh naletnih mest višje, Tržičan pa skače kot del nacionalnega paketa. Med šesterico prvih slovenskih skakalcev na startni listi je bil Tilen Bartol (222,5 m) 16., Bor Pavlovčič (223) 23., Žak Mogel (208,0 m) 37., Patrik Vitez (200) 44. ter Jan Bombek (104) 66.

Težave z zaletno smučino

V drugi seriji za trening je bil pred prekinitvijo najdaljši Pavlovčič, ki je pristal pri 230 m. Po 15. tekmovalcu so morali organizatorji odpovedati trening zaradi težav z zaletno smučino. V njej se je zaradi močnega sonca že začela nabirati voda, saj hlajenje ne deluje najbolje.

Avstrijec Jan Hörl je imel zategadelj na spodnjem delu zaletišča ogromno težav in se je komaj obdržal na smučeh ter izognil padcu. Po njegovem nastopu so prekinili trening in kvalifikacije preložili za štiri ure, ko bo tudi vreme ustreznejše.

Olimpijski prvak z ekipne tekme Hörl je med zaletom zaradi premehke smučine, v kateri se je nabrala voda, tako padel iz ravnotežja, da se je le s težavo izognil padcu. Salzburžan se je pravočasno postavil v pravi položaj in zdržal skok do 97,5 metra.

»Povsem na vrhu je senca na progi, spodaj vanjo sije sonce. Zapelješ po smučini, želiš biti aktiven čez smučko. Nenadoma te zaustavi, 'cukne' in potisne noter,« je za ORF povedal Hörl. Instinktivno je v delčku sekunde reagiral pravilno. »Zdaj sem le zelo vesel, da še vedno lahko stojim tu,« je dodal v izteku.

Grd padec in poškodba Jegliča

V sredo jo je precej huje odnesel Timotej Jeglič. Skakalec SSK Ilirija, ki je bil eden od 32, ki so preizkusili letalnico, je namreč grdo padel, nekaj časa so ga v izteku oskrbovali in iz ciljne arene odnesli na nosilih. Po podatkih Smučarske zveze Slovenije si je zlomil ledveno vretence, zaradi česar je prejel steznik. Obenem si je zlomil še mezinec na roki.

V Planici bo konec tedna tradicionalen finale sezone z dvema posamičnima in enim ekipnim tekmovanjem. Boj za veliki kristalni globus je še povsem odprt, zanj bitko bijeta Ryoyu Kobayashi in Karl Geiger. Ta čas ima Japonec 66 točk prednosti pred Nemcem.

Prav tako je odprt boj za mali globus v poletih; Timi Zajc je skupaj s svetovnim rekorderjem Avstrijcem Stefanom Kraftom prvi, tretji je Žiga Jelar, ki za njima zaostaja za 30 točk.