Zgodi se vsakemu od nas, da kdaj podamo pristransko oceno, da nas razumejo kot pristranskega kritika ali celo pristranskega sodnika. Miselno ali kognitivno pristranskost lahko prepoznamo z refleksijo in kritičnim premislekom o naših dejanjih, odločitvah ali izjavah. Kako pa se ji izogniti? Psihologija pravi, da se pristranskost kaže v napačnih presojah in neracionalnih odločitvah. Označuje jo kot »pojav, pri katerem posameznik v določenih okoliščinah sprejema odločitve na osnovi subjektivnega dojemanja resničnosti, ki ni skladno z dejanskim stanjem«.

Ali torej pri odločanju v vašem podjetju ali oddelku ne smete presojati ali vrednotiti po lastnih interesih in vašem individualnem razumevanju okoliščin? Obstajajo načini, ki vam pri vodenju podjetja in predvsem vodenju vaših sodelavcev pomagajo, da prepoznate zanko pristranskosti. Katere so torej najbolj pogoste miselne ali kognitivne pristranskosti, ki jih kot coachinja srečujem pri svojem delu z vodji in direktorji podjetij?

Pristranskost potrditve

Začnimo z načinom, kako sprejemate odločitve. Če ste se kdaj znašli v položaju, da ste za odločanje ter presojo iskali informacije in potrditev ljudi okoli sebe, ki so pritrdili vašemu razmišljanju, potem obstaja verjetnost, da ste padli v zanko pristranskosti. Poskušajte raje v vsaki situaciji nabrati informacije iz čim več virov, od različnih ljudi, sodelavcev. Preverite svoje razmišljanje in odprite širšo diskusijo.

Pristranskost podobnosti

Kako prijetno je biti obkrožen z ljudmi, ki imajo podobne korenine in izkušnje kot vi sami. Spoznate, da učinkovito sodelujete z vsemi, s katerimi se od prvega trenutka odlično razumete in razmišljate v podobni smeri. Sploh v procesu zaposlovanja novih sodelavcev. Če ob tem primerjate lastne izkušnje ali osebnostne lastnosti z izkušnjami in lastnostmi potencialnih novozaposlenih, boste ustvarili organizacijo z malo inovativnosti in kreativnosti. Razmislite o raznolikosti in kako uspešno bo vaše poslovanje, če boste spodbujali razvoj raznolikih potencialov, ki bodo sposobni identificirati in realizirati priložnosti.

Presoja na podlagi prve informacije

Verjetno ste hitri pri odločanju, ker to od vas zahtevata dinamično poslovno okolje in tudi osebno življenje. Pazite na zanko pristranskosti, ko je prva informacija tista, na katero ne morete pozabiti in vas vodi pri vaši presoji. Tudi ko izbirate nove sodelavce, opravite vsaj dva razgovora, da dobite več informacij o njihovih izkušnjah.

Pristranskost prekomerne samozavesti

Vsak izkušeni vodja in poslovnež se zanaša na svoje izkušnje in uspehe, ki jih je že dosegel. Previdnost je potrebna, da vas ne zanese v novih situacijah, kjer upoštevate svoje pretekle uspešne poteze in morda ne vključujete drugih. Vključite sodelavce, obkrožite se z ljudmi, ki imajo drugačne izkušnje, poglede in so sposobni predvideti raznolike scenarije.

Konzervativnost ali izogibanje riziku

Če pri svojem vodenju raje uporabljate obstoječe informacije pred novimi, se redko družite s kolegi iz panoge in ignorirate konkurenco, potem presojate in se odločate po obstoječih ali okrnjenih informacijah. Poskusite delati svari na drugačen način, polotite se reševanja izzivov na nove načine. Spodbujajte raznolikost in radovednost. Uporabite svoj »menedžerski pogum« in dajte priložnost drugačnosti. Odkrijte kaj vpliva na vaše odločitve in presoje, ki jih sprejemate kot vodja. Predlagam vam, da kot vodja poskušate odgovoriti na dve vprašanji: Ste pred kratkim opazili katero od miselnih pristranskosti v vašem podjetju ali industriji? Kako lahko kot vodja zagotovite, da ste čim bolj objektivni?

Verjamem, da je zunanji coach, ki je pri svojem delu osredotočen na iskanje rešitev in načrtovanje aktivnosti, ključnega pomena za vodje, ki se soočajo z izzivi sprejemanja težavnih in strateških odločitev. Predvsem tistim vodjem, ki želite delati tudi na spremembi svojega načina mišljenja in vedenja ter se izogniti kognitivnim pristranskostim. Le-te lahko vodijo do slabih ali celo škodljivih presoj in odločitev za zaposlene in podjetje. x

Mag. Simona Špilak je direktorica kadrovske agencije BOC Institute, strateška svetovalka v mednarodnih podjetjih, executive leadership coachinja in predavateljica.