Gazprom dobavlja ruski plin prek ozemlja Ukrajine skladno z zahtevami kupcev - za 18. marec je to 105,1 milijona kubičnih metrov. To je raven blizu dolgoročnih naročil za tranzit preko Ukrajine, ki znašajo okoli 109,5 milijona kubičnih metrov dnevno. Zahteve za 17. marec so znašale 94,6 milijona kubičnih metrov, poroča Tass.

Cena za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo aprila je na londonski borzi ICE danes pri 106,5 evra za megavatno uro, kar je okoli 1,3 odstotka več kot v sredo. Cena je sicer precej nižja kot v začetku meseca, ko je presegla 200 evrov za megavatno uro, najvišja je bila 7. marca, ko je bilo treba za megavatno uro odšteti 227,2 evra.

IEA upa, da bo Opec+ zmanjšal napetost na naftnem trgu

Vodja Mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol je danes izrazil upanje, da bo skupina proizvajalk nafte Opec+ na čelu s Savdsko Arabijo in Rusijo posegla na trg in zmanjšala bojazni glede dobave, potem ko je ruska invazija v Ukrajino zatresla trge, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Birol je na današnji novinarski konferenci izrazil upanje, da bo skupina proizvajalk Opec+ po naslednjem zasedanju, ki bo 31. marca, poskrbela za »nekatera dobra sporočila, ki bi lahko zmanjšala napetost na naftnem trgu«.

Skupina Opec+, v kateri so članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in nekatere nečlanice, med njimi Rusija, se je na zasedanju v začetku meseca kljub skokoviti rasti cen nafte, ki je sledila ruskem vojaškemu napadu na Ukrajino, odločila, da bo nadaljevala s politiko počasnega povečevanja proizvodnje nafte. Aprila jo bodo tako povečale za 400.000 159-litrskih sodov dnevno, kar je enako kot minule mesece.