Letošnje filmske nagrade bafte, ki jih podeljuje Britanska akademija za film in televizijo, so potrdile in utrdile glavnega oskarjevskega favorita. Neovestern Moč psa je bil okronan za najboljši film, medtem ko je Jane Campion postala najboljša režiserka. Trofejna omarica Campionove se tako neizbežno polni naprej, saj eno za drugim pobira vsa letošnja najbolj prestižna filmska odličja. Nazadnje ji je kot tretji ženski sploh pripadel tudi večer na podelitvi nagrad ameriškega združenja režiserjev.

Dune s petimi baftami

Podobno zmagoslavje se kuha tudi v kategoriji glavne moške vloge, kjer je bil za portret očeta sester Williams v filmu Kralj Richard vnovič nagrajen Will Smith, ki je pred tem prav tako prejel zlati globus. Če kje, je bilo namreč prav v londonski dvorani Royal Albert Hall pričakovati morebitno presenečenje v kategoriji, v kateri se je letos z vlogo zadrgnjenega kavboja proslavil tudi angleški igralec Benedict Cumberbatch (Moč psa). Obratno zgodbo sicer gledamo pri glavni ženski vlogi, kjer se nominiranke za bafto in oskarje niso prekrivale niti v enem imenu, za najboljšo igralko pa je bila za portret žalujoče ženske v prvencu britanskega režiserja Aleema Khana Po ljubezni okronana Joanna Scanlan.

Se pa potrjuje, da so ZF-spektaklu Dune: Peščeni planet očitno usojene nagrade predvsem v tehničnih kategorijah. Film režiserja Denisa Villeneuva je bil sicer z 11 nominacijami prvi favorit, po številu baft tudi zmagovalec večera, nagrajen pa je bil za posebne vizualne učinke, fotografijo, zvok, izvirno glasbo in scenografijo. Belfast, avtobiografski film britanskega režiserja Kennetha Branagha o njegovem otroštvu in začetkih severnoirskega konflikta, je medtem prejel nagrado za izjemen britanski film, Branagh pa je v svojem zahvalnem govoru poudaril pomen ogleda filmov v kinodvoranah. Ni skrivnost, da so letošnji favoriti za glavne nagrade z izjemo filma Dune komercialno pogoreli.

Gluhi James Bond?

Večer za slavje je bil tradicionalno tudi večer za smeh. Slovesnost je povezovala avstralska igralka Rebel Wilson, ki se je pošalila na račun princa Andrewa, razlike v plačah med spoloma in opazne izgube telesne teže. Brez smisla za humor ni bil niti Američan Troy Kotsur, ki je postal prvi gluhi igralec z bafto, in sicer za stransko vlogo v prisrčni družinski drami CODA, ki je prejela tudi nagrado za najboljši prirejeni scenarij. »Rad bi čestital Jamesu Bondu, 007, za 60. obletnico. Ali ste morda razmišljali o gluhem Jamesu Bondu, 008?« se je pošalil. Vlogo favoritke med stranskimi igralkami je medtem potrdila Ariane DeBose (Zgodba z zahodne strani), ki bi lahko po Riti Moreno postala že druga igralka z oskarjem za vlogo Anite. Med ostalimi nagrajenci so izstopali še Paul Thomas Anderson, ki je za dramo o odraščanju z naslovom Sladičeva pica, v kateri je v glavni vlogi postavil dva popolna novinca, prejel nagrado za najboljši izvirni scenarij. Tujejezično nagrado je po pričakovanjih odpeljal film Drive My Car, triurna mojstrska drama japonskega režiserja Rjusukeja Hamagučija.

Podelitev je bila pričakovano tudi v znamenju solidarnosti do ukrajinskega naroda. Vojno je obsodil predsednik britanske filmske akademije Krishnendu Majumdar, številni igralci pa so v znak podpore na rdeči preprogi nosili rumene in modre značke. V senci podelitve je bila še korenita prenova sestave otoške akademije, ki se kot mnoge druge v zadnjih letih sooča s kritikami na račun pomanjkanja raznolikosti med članstvom. Ob pozivih k enakosti in solidarnosti pa se je vrnil tudi glamur, saj je večer prvič po dveh letih potekal v živo. Zvenečih imen seveda ni manjkalo, samo med podeljevalci so bili recimo Salma Hayek, Andy Serkis, Tom Hiddleston, Emma Watson in Daisy Ridley.