"Cilj je, da umirimo stanje na trgu pogonskih goriv," je v izjavi novinarjem pojasnil Počivalšek. Zatrdil je, da je goriva v Sloveniji dovolj, ter da se potrošnikom ni treba bati pomanjkanja.

Cene v svetu rastejo iz več razlogov. Povpraševanje po energentih in s tem po pogonskih gorivih se je namreč povečalo, poleg tega jih potiska navzgor vojna v Ukrajini. "Nekateri naši dobavitelji oz. trgovci so bili preveč in predlogo vezani samo na rusko nafto," je dejal Počivalšek.

Regulacijo maloprodajnih cen naftnih derivatov je danes v DZ napovedal premier Janez Janša. Spomnil je na paniko, kot smo jo lahko opazovali prejšnji teden, ko so si nekateri v pričakovanju zvišanja cen delali zaloge, ter dejal, da vlada špekulacij na trgu naftnih derivatov ne bo dopustila.

V opoziciji pozdravljajo regulacijo maloprodajnih cen naftnih derivatov

Po mnenju predsednika LMŠ Marjana Šarca je pomembno, da se gorivo ne draži preveč, saj lahko to za seboj potegne težave tudi v drugih panogah, denimo v logistiki ali prevozniških podjetjih. Na svetovnih trgih se draži tudi hrana, je opozoril. "Ukrajina je izvoznica žitaric in to bomo občutili. Hrane ne bo zmanjkalo, vprašanje pa je, kolikšna bo kupna moč prebivalcev," je ob robu redne seje v DZ v izjavi za javnost opozoril Šarec.

Slabe so tudi napovedi glede nadaljnje krepitve inflacije, zato Šarec apelira na vlado in koalicijo, da pred volitvami ne sprejemata zakonov, ki bi siromašili proračun in s tem nastavljali čeri prihodnji vladi.

"Od aktualne vlade smo ves čas poslušali, da imamo visoko gospodarsko rast in da je zato upravičeno prekomerno trošenje. Danes inflacija požira gospodarsko rast, jasno pa je, da bo gospodarska rast zaradi dogajanja v svetu še naprej padala," je poudaril. Ob tem je spomnil, da je parlament prejšnji teden potrdil novelo zakona o dohodnini, zaradi katere bo proračun ob 800 milijonov evrov prihodkov. "Vsak nov zakon, ki se sprejme, povzroči dodatne izpade prilivov v proračun. Če z gospodarsko rastjo ne bomo mogli pokrivati nižjih prilivov v proračun, se bomo za višje plače vsi obrisali pod nosom," je opozoril Šarec.

V stranki SAB poudarjajo, da bo morala vlada v luči aktualne energetske krize začeti iskati tudi strukturne rešitve za zagotavljanje nadomestnih virov energije in za čim hitrejši prehod na obnovljive vire energije.

Tudi v SAB so zaskrbljeni, da v parlamentarno proceduro tik pred zdajci prihajajo novi predlogi zakonov, ki bi v primeru sprejetja lahko vodili v nadaljnje trošenje. "Slovenija je zelo zadolžena. V težkih časih je treba ravnati državnotvorno in se takšnemu populizmu izogibati," je med drugim poudarila vodja poslanske skupine Maša Kociper.

V stranki SD se zavzemajo za skupni sestanek predstavnikov vseh političnih strank, na katerem bi ocenili realno stanje, v katerem se je znašla Slovenija v luči aktualne energetske krize. Slovenija je namreč preveč odvisna od ruske nafte in energentov, zato bi morala država iskati tudi rešitev za ureditev tega vprašanja na dolgi rok, je poudaril vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

Tudi Hanu se zdi neodgovorno, da stranke mesec dni pred volitvami v DZ še vlagajo različne predloge zakonov. "Osebno že nekaj časa opozarjam, da DZ v tej sestavi ne bi smel sprejemati nobenih ukrepov, ki delajo luknjo v državni proračun. To se mi zdi zelo nevarno," je opozoril. Po Hanovem mnenju bi morala vlada pred volitvami sprejemati le nujne ukrepe, povezave z reševanjem energetske draginje.

Tudi v Levici menijo, da sprejetje nekaterih zakonskih predlogov, ki so jih tik pred zdajci v proceduro vložile stranke koalicije, ni nujno ali je celo škodljivo. Glede napovedi zvišanja cen hrane in nadaljnje krepitve inflacije pa poudarjajo, da bo morala pri tem ključno vlogo odigrati država, tako kot jo je v času koronske krize.

"Ko prebivalci ne morejo shajati s svojimi prihodki, jim mora na pomoč priskočiti država. To je ena od ključnih vlog sodobne socialne države in tudi ena od vrednot, ki bi jih morali ohranjati," je poudaril vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec.