Hrana je trenutno dražja, a je je zaenkrat dovolj, ocenjuje Kobal, ki stanje na trgu v luči ukrajinsko-ruske krize opiše kot podobno tistemu izpred dveh let, ko je izbruhnila pandemija covida-19. Največje podobnosti so po njegovem negotovost, bistveno povečano povpraševanje po določenih trajnih dobrinah ter motnje pri dobavah surovin in embalaže.

Nova svetovna kriza, do katere prihaja zaradi vojne v Ukrajini, ne zvišuje le cen energentov, ampak tudi drugih izdelkov, opozarja Kobal. Med njimi je hrana, saj je vse težje zagotoviti surovine, slednje pa so vse dražje.

Cene hrane so, gledano v odstotkih, glede na raven izpred dveh let višje za trimestne številke. "Surovine kupujemo na globalnem trgu in osnovne cene so tam izjemno visoke, celo višje, kot so bile do pred kratkim cene samih mlevskih izdelkov," je povedal Kobal.

V Mlinotestu so z žitaricami preskrbljeni do nove žetve, a Kobal opozarja, da vse več držav prepoveduje izvoz pšenice, koruze in izdelkov iz teh dveh žitaric.

"Poleg žitaric so na udaru tudi olja in maščobe, tam so dvigi cen še višji. Glede na to, da je Ukrajina največja pridelovalka sončnic na svetu, se tam pričakujejo še večje težave. Dražijo se jajca, cene mlečnih izdelkov so tako ali tako že višje za 30 in več odstotkov. Zaradi težav z dobavo in cenami nafte so začele rasti cene embalaže, še posebej tiste iz plastičnih mas," je še povedal.

Kobal meni, da je sedaj ponovno pravi trenutek, da pogledamo, koliko hrane zavržemo. Prav tako naj bi se zgodil pospešek ob prehodu iz plastične na kakšno drugačno, tudi okolju prijaznejšo embalažo.

"Lahko trdim, da je kmetijskih surovin na svetu dovolj, je pa zaradi ruskega napada na Ukrajino sedaj močno prisotna špekulacija. Rusija in Ukrajina sta res zelo pomembni proizvajalki žitaric in sončnic, krompirja in umetnih gnojil. Ko cene živil hitro rastejo, se prodajalci umaknejo in čakajo na še višje cene od trenutnih. Verjetno bo do težav prišlo jeseni in nato v naslednjem letu," je povedal Kobal.

Kako bo dogajanje vplivalo na cene in preskrbo z živili, ni znal povedati, saj se po njegovih besedah situacija spreminja celo iz ure v uro.