Direktor Cleangrada Jernej Zupančič pravi, da je bilo leto 2021 eno izmed boljših. Že v začetku leta so kupili dovolj surovin za svoje izdelke, da so lahko vse leto normalno delali in hitro dobavljali izdelke svojim kupcem. Kljub veliko prilagajanja razmeram po svetu, saj je imela med epidemijo covida-19 vsaka država svoja pravila, so obseg prodaje povečali za približno milijon evrov in imeli 18,5 milijona evrov prihodkov.

Zagotovljeno delo za dve leti in pol

Podjetje je usmerjeno v dva programa: projektiranje in izdelavo čistih prostorov za proizvodnje cepiv, zdravil, bolnišnic, in program opreme, v katerem izdelujejo vrata in specialna vrata s tesnili, prehodne komore, po meri izdelano pohištvo iz nerjavne pločevine. Dobavljajo velikim farmacevtskim podjetjem, kot so Pfizer, Jannsen, GlaxoSmithKline, sodelovali to začeli tudi z največjim proizvajalcem cepiv na svetu, indijskim Serum Institute. Pridobili so tudi prvi večji projekt v Franciji, v podjetju, ki bo polnilo tablete zdravila za covid. S tem ima Cleangrad zagotovljeno delo za približno dve leti in pol, je pojasnil Zupančič. Kot prvi na svetu so razvili nov izdelek, drsna hermetična vrata za sterilne prostore. Trenutno imajo naročilo za 25 vrat, če bo povpraševanje veliko, pa načrtujejo, da bodo samo za ta izdelek vzpostavili nove proizvodne prostore.

Od lani v novih poslovnih prostorih

Svoje prostore imajo na dveh lokacijah. Proizvodnjo so ohranili v nekdanjih prostorih Mure, lani pa so nedaleč stran, v ljutomerski poslovni coni, zgradili novo upravno stavbo. Z naložbo, vredno 2,5 milijona evrov, so pridobili 1400 kvadratnih metrov novih prostorov in pisarn ter izboljšali pogoje dela inženirjev. Uredili bodo tudi poseben predstavitveni prostor, t.i. showroom, v kateri bodo predstavljali svoje izdelke in procese dela. Na novi lokaciji je še nekaj dodatnega prostora in dovolj zemljišč za morebitne nove proizvodne prostore. Proizvodnjo nameravajo še širiti, vendar so se trenutno omejili na 20 milijonov evrov prometa, saj s trenutnimi kadri ne morejo narediti več. »Če bo povpraševanja več, bomo zavračali projekte in se omejili na standardne, klasične kupce,« je napovedal Zupančič.

Potrebujejo dodaten strokovni kader

Tudi lani so dodatno zaposlovali, po besedah Zupančiča so dobili dober kader, tako da jih je sedaj okoli 240, še vedno pa bi potrebovali nove sodelavce. »Potrebujemo inženirje, vodje projektov, varnostne inženirje, električarje. Potrebe po kadrih so vedno,« je pojasnil direktor Cleangrada. Ta čas pripravljajo znotraj podjetja reorganizacijo, »tako da načeloma noben zaposlen ne bi imel minimalne plače«. V podjetju, ki bo letos z zaposlenimi in poslovnimi partnerji proslavilo 20 let delovanja, je sedem zaposlenih, skupaj z direktorjem, ki so v njem že od vsegazačetka.