V Skazi izpostavljajo, da bodo skupaj dosegli številne cilje – zmanjšanje količine organskih odpadkov v gospodinjstvih in v sortirnicah, krožno gospodarjenje z biološkimi odpadki in nižje stroške zbiranja bioloških odpadkov. Tako so v prvih dneh marca Snagini zaposleni v sklopu pilotnega projekta med Mariborčane razdelili okoli petsto bokashi organkov, Skazinih kuhinjskih kompostnikov, narejenih iz reciklirane plastike, ki predstavljajo osnovo za nastanek prvovrstnega komposta v domovih ter zmanjšajo količino bioloških odpadkov za četrtino. »Veseli me, da smo našli skupni jezik s podjetjem Snaga, pri čemer je ključno, da pri tem prepoznamo dva kroga krožnega gospodarstva – da je organko narejen iz reciklirane plastike in da lahko iz odpadne hrane naredimo novo življenje,« poudarja direktor Skaze Robert Agnič.

Ena prvih mariborskih družin, ki je v sklopu pilotnega projekta začela uporabljati bokashi organko, je družina Knuplež. Štiriletni Žan biološke odpadke, ki se naberejo čez dan, že pridno odlaga v kompostnik. Mariborčanom se je pri bolj gospodarnem ravnanju z biološkimi odpadki pridružil tudi mariborski župan Aleksander Saša Arsenovič z besedami: »Kompostnik bom z veseljem uporabljal in poročal o rezultatih.« Direktor Snage Maribor Franc Dover Skazine kompostnike uporablja že dlje časa. Ker je navdušen nad prednostmi, ki jih prinaša takšno kompostiranje, je njegova želja to prakso prenesti v čim več mariborskih domov.

Mariborska Snaga je sicer med prvimi v Sloveniji, ki uvajajo to prakso, prav tako je prva, ki se je lotila sortirne analize bioloških odpadkov skupaj z ministrstvom za okolje. Pri tem se je izkazalo, da je med biološkimi odpadki prisoten precejšen delež še užitne hrane. »Med odpadki zaznavamo vse več hrane, pri čemer vidimo priložnost, da si tisti uporabniki, ki imajo vsaj delček zemljišča in radi vrtnarijo, pridelajo kompost na naraven način in tako sami zagospodarijo z biološkimi odpadki. Pri tem jim stranski produkti kompostiranja v organku omogočijo koristno uporabo za odmaševanje odtokov in dodatno gnojenje rastlin,« ob začetku projekta izpostavlja Franc Dover, direktor javnega podjetja Snaga Maribor.

V Skazi so ponosni, da v Mariboru raste skupnost, ki se je z njihovimi kompostniki lotila trajnejšega ravnanja z biološkimi odpadki. Tovrstno prakso želijo razširiti po Sloveniji, Evropi in širše. Primer dobre prakse v tujini je trajnostno mesto Dubaj, kjer tamkajšnji prebivalci bokashi organko uporabljajo od lanskega poletja.