Izjemna slovenska prevlada na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu. Na prizorišču, kjer je leta 2012 Robert Kranjec postal svetovni prvak, se je temu dosežku tokrat najbolj približal Timi Zajc. Enaindvajsetletnik je moral priznati premoč zgolj olimpijskemu prvaku z velike skakalnice Mariusu Lindviku, ki je v štirih poletih zbral 9,9 točke več od slovenskega junaka. »Nisem se videl kot eden od favoritov za kolajno. Nato pa sem v vseh poletih užival, znova sem postavil tudi osebni rekord. Pri vseh skokih sem imel nekaj težav v drugem delu leta, kjer sem pustil kar nekaj metrov. Če tega ne bi storil, bi lahko tudi zmagal, a sem vseeno zelo vesel,« je razlagal Timi Zajc, novi svetovni podprvak v poletih, ki je bil po seštevku metrov daleč najboljši med vsemi, a je imel zaradi ekstremnih daljav veliko težav pri doskoku. Slovenska skakalna folta je enostavno zavzela nebo nad Vikersundom, saj so se Peter Prevc, Anže Lanišek in Domen Prevc razvrstili na mestih od štiri do šest. »Timi je dokazal, da če ni najboljši, je zagotovo eden najboljših letalcev na svetu ta trenutek. Od samega začetka v Vikersundu je trenersko delo lahko. Če je najslabši tekmovalec na šestem mestu, kar je vrhunska uvrstitev, lahko kot trener samo uživaš,« je bil nad slovensko prevlado navdušen glavni trener Robert Hrgota.

Preleteli so vso konkurenco

Izjemne uvrstitve slovenske četverice so Slovenijo postavile v vlogo velike favoritinje na nedeljski ekipni tekmi. Orli niso popustili pod pritiskom in so ponovno kraljevali na nebu v Vikersundu. Bili so brez konkurence, vodili so od prvega do zadnjega poleta, konkurenco pa so premagali za točno 128 točk, kar je rekordna razlika na tekmah na svetovnih prvenstvih. Zgodovinski slovenski dan je začel Domen Prevc, končal pa Anže Lanišek. Vmes sta svoje delo opravila še Peter Prevc in Timi Zajc. Timi Zajc je bil z naskokom najboljši posameznik ekipne tekme. Hrgota mu je za oba poleta znižal zaletno mesto, s čimer mu je zagotovil lepo pristajanje v telemark, Zajc pa je prejel dodatne točke. »Malo je zmanjkalo, da bi jo imel že v nedeljo. Danes pa smo vsi štirje odskakali brez napake in zasluženo postali svetovni prvaki,« je po tekmi dejal najuspešnejši posameznik svetovnega prvenstva v Vikersundu s srebrno in zlato kolajno Timi Zajc. Izjemno je letel tudi zadnji mož slovenske reprezentance Anže Lanišek, ki je dokazal, da je lahko med najboljšimi letalci na svetu, čeprav se do zdaj na največjih napravah ni najbolje znašel. V nedeljo je imel drugi posamični rezultat tekme. »Sem zelo zadovoljen, srečen, da se mi je nekako odprlo na letalnici. Nov osebni rekord in zlata kolajna. Sem zelo vesel,« je bil nad svojim prispevkom ekipi zadovoljen Anže Lanišek.

»Ta kolajna mi pomeni več kot katera koli do zdaj. Po taki sezoni sem res vesel, da sem spet na tej ravni,« je po uspehu povedal Domen Prevc. Izjemno pomemben člen reprezentance je bil znova Peter Prevc, ki je z zlato kolajno še povečal svojo zbirko uspehov in se je še utrdil na mestu najuspešnejšega slovenskega skakalca v zgodovini. »Izjemen zaključek svetovnega prvenstva v Vikersundu. Boljšega razpleta si ne bi mogli želeti. Fantje so skakali res dobro in verjamem, da so v poletih zelo uživali. Zmaga nikoli ni bila ogrožena. Takih tekem si samo želiš in lahko v njih uživaš,« je bil razumljivo zelo prešerne volje Robert Hrgota. Slovence so najbolj ogrožali Nemci, do bronaste kolajne pa so v zadnjem skoku prišli Norvežani. Marius Lindvik je bil boljši v internem dvoboju od Avstrijca Stefana Krafta in je tako edini poleg Zajca z dvema kolajnama v Vikersundu.

Izjemno slovo za Zupančiča

Izjemen skakalni konec tedna je tudi za žensko ekipo. Dekleta so na sklepu svetovnega pokala v nemškem Oberhofu poskrbela za nove zgodovinske mejnike. Z dvojno zmago v soboto in kar trojno v nedelj so na najlepši mogoč način poskrbele, da se je trener Zoran Zupančič v solzah sreče poslovil od položaja glavnega trenerja. Prvo ime konca tedna je bila olimpijska prvakinja Urša Bogataj, ki je dvakrat stopila na najvišjo stopničko. Obakrat je bila prva izzivalka Bogatajeve njena dobra prijateljica in sostanovalka na tekmah svetovnega pokala Nika Križnar. V nedeljo pa je za veliki uspeh Slovenije poskrbela še Ema Klinec, ki je stopila na tretjo stopničko in je poskrbela za povsem slovensko obarvane zmagovalne stopničke v Oberhofu. To se je na tekmi ženskega svetovnega pokala zgodilo prvič v zgodovini. Dekleta so s tem izpolnila veliko želje trenerja Zorana Zupančiča, ki si je trojne zmage zaželel letos že v Hinzenbachu, dobil pa jo je prav na zadnji tekmi vodenja reprezentance.

»Danes je za menoj izjemno emocionalen dan. Svoj zadnji skok v karieri je naredila Špela Rogelj, prav tako pa nam je naš trener sporočil, da se poslavlja od reprezentance. Sem zelo vesela, a brez besed,« je takoj po koncu tekme dejala dvakratna zmagovalka Oberhofa. »Finale štiriletnega obdobja je minil sanjsko. Trojna zmaga, dvig pokala za zmago v pokalu narodov. Hvala dekletom, vsej ekipi in obema pomočnikoma za izjemno opravljeno delo,« je v solzah sreče dejal Zoran Zupančič, ki je kot vodja reprezentance dosegel prav vse. Razveselil se je naslova svetovne prvakinje Eme Klinec lani v Oberstdorfu, Urša Bogataj je letos postala olimpijska prvakinja v Pekingu, Nika Križnar je lani postala skupna zmagovalka svetovnega pokala, letos pa je bila najboljša na norveški turneji Surovi zrak. Izjemno uspešno vodenje je Zupančič kronal letos še z nazivom najboljše države v svetovnem pokalu. Špela Rogelj, ki je nastopala v prav vseh sezonah ženskega svetovnega pokala do zdaj in je v zgodovino zapisana kot prva slovenska zmagovalka, ko je leta 2014 dobila tekmo v Lillehammerju, se je od aktivnega skakanja poslovila s 6. mestom.