Kakšen dan! Dve večetapni kolesarski dirki, dve slovenski zmagoslavji. Tadej Pogačar je tako pokoril konkurenco na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, Primožu Rogliču pa nihče ni bil kos na dirki od Pariza do Nice. Da bosta slavila končno zmago, sta nakazala že v soboto. Pogačar si je namreč večji del prednosti nabral v kraljevski etapi, ki jo je dobil z naskokom več kot minute, Roglič pa je bil v etapi z zaključnim vzponom prav tako najhitrejši. Takšnega dneva slovensko kolesarstvo ne pomni.

Za 23-letnega Slovenca kolesarski analitiki pravijo, da bo postal najboljši v zgodovini. Čeprav v dresu UAE Team Emirates vozi šele od leta 2019, pa je bila to zanj že 37. zmaga v poklicni karieri. V letu 2022 je tako že slavil zmago na večdnevni dirki po Združenih arabskih emiratih in prestižni klasiki Strade Bianche pred dobrim tednom. Ob vseh etapnih uspehih je to zanj že sedma letošnja zmaga. Za primerjavo, lani jih je dosegel 13. »Bilo je v redu, predvsem pa bolj sproščeno kot v minulih dneh in tudi topleje. V zaključku smo bili malce živčni, ampak na koncu se je vse izšlo pričakovano. Užival sem v etapi. Osredotočen sem bil do samega konca, saj nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Ni konec, dokler ne prečkaš ciljne črte,« se je smejalo Tadeju Pogačarju, za katerega je to bila že deseta zmaga na večetapnih dirkah (šesta v svetovni seriji), največja uspeha pa sta seveda še vedno zmagi na Touru v letih 2020 in 2021. Za odločilni trenutek dirkaškega tedna je izbral sobotno kraljevsko etapo. Ker letos deluje nepremagljiv, saj je dobil vse dirke, na katerih je nastopil, se je mnenje o njegovi nepremagljivosti ustvarilo tudi med kolesarsko karavano. Toda Pogačar odgovarja: »Ne bi rekel, da sem nepremagljiv. Za zdaj kaže dobro, videli pa bomo, kako bo vse skupaj videti na naslednjih dirkah, ki bodo velik izziv.« Po nekaj dneh premora bo namreč na vrsti prestižna dirka Milano–San Remo, na kateri bo kolesaril tudi Roglič.

Precej težje delo je imel zadnji dan 31-letni Roglič. Lanska izkušnja, ko je bil pred zadnjo etapo v vodstvu, potem pa je padel in zmago prepustil Nemcu Maximillianu Schachmannu, je bila še kako živa. »Do konca je še ena etapa in ta ne bo lahka. Lani smo videli, kako hitro se lahko vse spremeni,« se je zavedal Primož Roglič. Ni mu bilo lahko. Britanec Simon Yates je na zaključnem vzponu napadel, a si nabral premalo prednosti za skupno zmago. Rogliču pa je na poti do 62. slavja v karieri in drugega v letošnji sezoni odločilno pomagal moštveni kolega Belgijec Wout Van Aert. Ta je na zadnjem vzponu na prelaz Eze našel pravi ritem, s katerim sta z Rogličem ostala blizu Yatesu, na koncu je Slovenec ohranil 29 sekund naskoka. »Očitno ne gre brez vsaj nekaj drame. Še enkrat je bilo zelo težko. Moram pa priznati, da mi je vsaj malce lažje in da sem bolj vesel kot po lanski dirki. Moram se zahvaliti ekipi, posebej Van Aertu. Je pol človek, pol motor. On lahko stori vse,« je dejal Kisovčan, ki se ni počutil dovolj močno, da bi sledil Yatesu. Jubilejno deseto večdnevno dirko v svetovni seriji (med aktivnimi kolesarji zaostaja le za Britancem Chrisom Froomom, ki jih ima 12) je slavil s sinom Levom v naročju. x