Kranjska Gora je bila pripravljena na veliki met olimpijskega veleslalomskega podprvaka Žana Kranjca, da na prvi preizkušnji svetovnega pokala v alpskem smučanju po vrhuncu zime pokaže svoj talent. Vodičan je bil na prvi progi odločen ter si s tretjim časom priboril odlično izhodišče za prvo uvrstitev na zmagovalni oder na največji domači tekmi. Vzdušje pred startom najboljšega slovenskega veleslalomista na drugi progi je po dolgih letih spominjalo na stare dobre čase, v cilju so plapolale slovenske zastave, navijače se je glasno slišalo v startno hišico. Vse je bilo pripravljeno za veliko evforijo, toda glavni igralec je odpovedal. Žan Kranjec se je uštel v tempu ter s skromnim 26. časom finalne vožnje nazadoval na deseto mesto. Krasen zimsko-pomladanski dan ni mogel skriti razočaranja večtisočglave množice, še posebej ne strokovnjakov ter dolgoletnih spremljevalcev. Kranjec je po tekmi povedal, da ne ve, kje ga je polomil, konkretnejši pa je bil trener Klemen Bergant, ki je dobro vedel, kje vse ga je polomil slovenski alpski smučarski junak Pekinga.

Veliki junak prvega tekmovalnega dne je bil Henrik Kristoffersen. Norvežan je napadel s petega mesta po prvi progi in pridrvel v cilj prvi, ki je odbil izjemen napad 18. po prvi progi Loica Meillarda. Kristoffersen ostaja edini alpski smučar, ki je v tej sezoni premagal sijajnega Marca Odermatta, vštevši olimpijskega zmagovalca petih veleslalomov v sezoni, potem ko mu je podvig uspel tudi v Alti Badii. Švicar si je drugo mesto delil z Lucasom Braathnom, ki je v imenu Norveške še enkrat dokazal, da so Skandinavci izjemni bojevniki, ki iz roda v rod vzgajajo sijajne generacije. Henrik Kristoffersen je dosegel četrto zmago v sezoni, tretjo po olimpijskih igrah v Pekingu, kjer je ostal brez odličja. Ekipni norveški uspeh je s sedmim mestom potrdil zmagovalec nedavnega slaloma v Flachauu Atle Lie McGrath, Švicarji pa so imeli znotraj najboljše deseterice poleg Marca Odermata in Loica Meillarda še Gina Caviezla.

Prvi od dveh veleslalomov v Kranjski Gori je pokazal, da se med najboljše alpske smučarje vrača Alexis Pinturault. Lanski skupni zmagovalec svetovnega pokala se je očitno na poti do največjega cilja izmučil, saj v tej sezoni ni našel svežine iz preteklosti, do včeraj se je v tej sezoni na tekmah svetovnega pokala le štirikrat uvrstil med najboljšo peterico. Brez kolajne je ostal tudi na olimpijskih igrah v Pekingu. Francoz je na prvi progi včeraj spominjal na starega dobrega Pinturaulta, na drugi pa se je v slogu Žana Kranjca uštel pri taktiki ter nazadoval na enajsto mesto. Navdušil je tudi Lucas Braathen. Preden se je podal na start prve proge, nam je nekdanji vrhunski veleslalomist Aleš Gorza, ki je v zadnjih sezonah trener v slovenski reprezentanci hitrih disciplin, napovedal, da je Norvežan alpski smučar prihodnosti, ki bo serijsko zmagoval ter osvajal kristalne globuse v tehničnih disciplinah. »Ker je milenijec mu dajte še kakšno sezono časa, da se rezultatsko ustali, potem pa bo imel z njim težave tudi Marco Odermatt,« je pripomnil Gorza. Enaindvajsetletni Norvežan je besede Črnjana udejanil na najlepši način ter slovenskim ljubiteljem alpskega smučanja pokazal, da bo v naslednjih letih še krojil vrh v tehničnih disciplinah.

Jutri bo v Podkorenu še en veleslalom (prva proga ob 9.30, druga ob 12.30).