Slovenski orli na smučeh na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu kažejo izjemno ekipno moč. Vsi štirje, ki so si izborili mesto v ekipi, so po polovici tekmovanja med najboljšo deseterico. Še več, razvrščeni so od tretjega do sedmega mesta. Z ekipnim uspehom je razumljivo zadovoljen tudi trener Robert Hrgota, ki se mu obeta, da se bo še s tretjega velikega tekmovanja, na katerem kot trener vodi slovenske orle, vrnil s kolajno. »Če imaš štiri fante med najboljšo sedmerico, zagotovo nekaj deluje. Vsi štirje ostajajo v boju za kolajno, le ostati morajo zbrani, kot so bili pred začetkom tekmovanja. Jutri gre vse z ničle,« je po polovici tekmovanja svoje varovance pohvalil glavni trener.

Za slovensko reprezentanco je tekmo odprl Domen Prevc, ki je šele na zadnji tekmi svetovnega pokala v Oslu prišel do prvih točk v sezoni, v Vikersundu pa znova dokazuje, da je odličen letalec. Z dvema poletoma čez 220 metrov je najmlajši izmed bratov Prevc na tretjem mestu in najvišje uvrščeni orel po dveh serijah svetovnega prvenstva. Navdušil je predvsem z drugim poletom, ko mu je v težkih razmerah, za katere je sam najbolj občutljiv, uspelo poleteti proti dnu letalnice. »Že na treningih na manjših skakalnicah sem kazal dobre skoke, najboljše sem prenesel sem. Skakalnica mi res ustreza, ujamem se z njo. Upam, da bom še kanček bolj užival kot danes,« je svoje nastope po prvem dnevu opisal Domen Prevc. Le mesto za Domnom Prevcem je Timi Zajc, ki je v prvi seriji postavil daljavo dneva v konkurenci. Z 242,5 metra je postavil svoj osebni rekord. Pri izjemni daljavi mu ni uspelo narediti lepega doskoka, žirijo tekmovanja pa je prisilil, da zniža zaletišče. V drugi seriji je nastopil malce zadržano in po dveh serijah je na četrtem mestu. »Prvi skok je bil res vrhunski. Škoda, da mi ni uspelo narediti telemarka. S tem sem izgubil 15 točk, a ob osebnem rekordu se ti res lahko le smeji,« se je tudi po drugem skoku smejalo Zajcu.

Izjemen slovenski dan sta dopolnila tudi najboljši skakalec v letošnji sezoni svetovnega pokala Anže Lanišek in najizkušenejši mož reprezentance Peter Prevc. Oba sta odlično nastopila v prvi seriji, v drugi, ko je pihal veter v hrbet, pa sta naredila manjšo napako. Vseeno ostajata v igri, da se vmešata v boj za kolajne. »Že nekaj let nisem suvereno skakal okrog 230 metrov. Letos se je to spet malce vrnilo in v prvi seriji mi je res uspel super skok. V drugo se nisem najbolje prilagodil zvišanemu naletnemu mestu, ko je bilo kar pet kilometrov na uro več hitrosti na mizi. Treba je ostati osredotočen in iti naprej,« je svoje občutke opisal Peter Prevc, ki je leta 2016 na Kulmu že postal svetovni prvak v poletih. Posamično kolajno ima tudi iz leta 2014, ko je bil v Harrachovu tretji. Današnje nadaljevanje prvenstva v Vikersundu pa bo začel s sedmega mesta. Nad nastopi celotne ekipe je bil navdušen tudi Lanišek, ki je bil celo drugi po uvodnem poletu, na koncu pa je zasedel peto mesto. »Res super letimo kot ekipa. Smo zelo močni. Naredil sem manjšo napako v drugi seriji, a me je vseeno odneslo čez dvesto metrov. Jutri bom poskusil leteti še dlje,« je sklenil Lanišek.

Lindvik in Kraft imata nekaj prednosti

Izjemnemu ekipnemu nastopu Slovencev sta bila kos le dva letalca, ki pa sta si v uvodnih dveh serijah priborila tudi že nekaj prednosti. Vodi olimpijski prvak z velike skakalnice v Pekingu Marius Lindvik, ki ima 6,5 točke prednosti pred svetovnim rekorderjem Stefanom Kraftom. Domen Prevc kot prvi izzivalec zaostaja že skoraj 20 točk za Lindvikom, a je to razlika, ki se jo na letalnici da nadoknaditi. Povsem je razočaral branilec naslova Nemec Karl Geiger, ki je šele trinajsti.