Lesena preobrazba je poleg arhitekturne posodobitve vključevala povečanje pokritih kvadratov, izboljšanje dnevne osvetljenosti notranjih prostorov, načrtovanje premičnega senčenja, odstranitev toplotnega mostu in gradnjo letne kuhinje.

Prehod med notranjostjo in zunanjostjo

Portalni nadstrešek na terasi je izdelan iz lepljenih smrekovih nosilcev in dopolnjen s premičnimi horizontalnimi senčili. V spuščenem stropu so skrite napeljave, vidni spodnji fasadni sloj dopolnjujejo vgradna svetila in prezračevalniki, podeskan strešni del pa je pokrit s PVC-folijo ter zaključen s pločevinastimi obrobami. Meteorne vode so v ustrezno izvedeni leseni konstrukciji speljane v točkovne odtoke na dve strani. Leseni montažni objekt ponuja suho pot od vrat do vrta, hkrati pa teraso in hišo ščiti pred pregrevanjem ter vdori JZ vetra in dežja.

Z novim nadstreškom smo pridobili več svetlobe v hiši

Zaradi globine in polne strehe predhodnega nadstreška so bili notranji prostori prikrajšani za direktno naravno svetlobo. Povečanje osvetljenosti smo pridobili s svetlobnimi linami, ki potekajo vzdolž celotnega objekta. Največ zaslug ima stekleni pas, vgrajen nad okni notranje kuhinje in jedilnice. Odprtine nad letno kuhinjo skrbijo za osvetljenost delovne površine, line, postavljene v zgornjem delu senčil, pa prepuščajo žarke poznega popoldanskega sonca. Zaradi belega stropa je bivanjski prostor pod nadstreškom videti prostornejši, z indirektno, odbito svetlobo pa še svetlejši. Z odstranitvijo balkona v nadstropju in energetsko sanacijo fasade smo odpravili tudi toplotni most.

Se zavedamo, da imamo zdravje na domačem vrtu?

Tako urejen mestni prostorček ponuja zeleno, sončno terapijo, ki si jo lahko predstavljate kot pitje kave z aromo lešnika ali peko palačink iz leskovih mačic. Cvetlično moko pripravite tako, da nabrane mačice posušite in zmeljete v prah. Moka vsebuje visok delež proteinov, je brezglutenska in brezškrobna, zato jo uporabljamo v kombinaciji z drugimi vrstami moke. V spomladanskem krogotoku je medovita vetrocvetka izjemno pomembna tudi za čebele, saj na njej nabirajo cvetni prah za vzrejo prvega naraščaja v novem letu.

Tekst: Špela Pavlič Kos, Mizarstvo Kos, foto: Mizarstvo Kos