V prvih dveh letošnjih mesecih sta peti in šesti blok Teša skupaj proizvedla 606 gigavatnih ur elektrike. To predstavlja skoraj 40 odstotkov celotne proizvedene elektrike v Sloveniji za to obdobje, so danes sporočili iz HSE, katerega član je tudi Teš. Dolgoletno povprečje Teševega deleža v slovenski proizvodnji elektrike je okoli 30 odstotkov.

Višji Tešev delež gre po njihovih navedbah verjetno tudi na račun nižje proizvodnje elektrike iz hidroelektrarn, saj je letošnja zima precej suha, hidrološke razmere pa s tem manj ugodne za proizvodnjo hidroenergije. V HSE ob tem izpostavljajo tudi, da je zanesljivost šestega bloka na visoki ravni.

Poudarjajo še, da se je razlika med ceno elektrike na veleprodajnem trgu in ceno emisijskih kuponov v okviru evropske sheme za trgovanje z dovolilnicami za izpuste (ETS) za naslednjih nekaj let dobave bistveno povečala, s tem pa so se izboljšali tudi ekonomski pogoji za proizvodnjo elektrike iz Teša, ki so bili v zadnjih letih ob visoki ceni kuponov in razmeroma poceni elektriki neugodni.

Cene elektrike so se močno zvišale, cene emisijskih kuponov pa strmoglavile

Medtem ko so se cene elektrike na leipziški borzi, ki so se zvišale že proti koncu lanskega leta, po vmesni umiritvi ob ruskem napadu na Ukrajino v zadnjih dneh spet močno zvišale in na trenutke presegle celo 400 evrov za megavatno uro, pa so cene emisijskih kuponov v zadnjem času strmoglavile z nekaj nad 95 evrov za tono ogljika celo na manj kot 60 evrov.

Kot je povedal izvršni direktor proizvodnje HSE Matjaž Eberlinc, se bo sicer proizvodnja elektrike iz šoštanjske termoelektrarne, tako kot v ostalih proizvodnih objektih HSE, sproti prilagajala razmeram na trgih energentov. »Naš primarni cilj pri tem ostaja zagotoviti neprekinjeno proizvodnjo, s tem pa tudi zanesljivo oskrbo države z električno energijo in toploto, kar smo tudi doslej v celoti izpolnjevali,« je še dejal Eberlinc.

V HSE pravijo še, da so ob zavedanju pomena neprekinjenega obratovanja in proizvodnje električne in toplotne energije glede na aktualno dogajanje sprejeli tudi zaostrene varnostne ukrepe na področju kibernetske varnosti za zaščito poslovnih procesov in ključnih objektov skupine.