Kot veleva tradicija, v Sevnici vsako leto na dan mučenikov, 10. marca, v gostilni Vrtovšek pripravijo znamenito sevniško salamijado. Letošnja bo že 61. po vrsti, zadnji dve salamijadi pa sta bili zaradi epidemije v bolj okrnjeni obliki, pač v dovoljenih okvirih in brez množice obiskovalcev, ki jo po navadi privabi dogodek. Letos organizator, Društvo salamarjev Sevnica, spet pričakuje lepo število ljubiteljev salam. Na prireditvi, ki se bo začela ob 15. uri, poleg domačih salamarjev pričakujejo tudi goste iz tujine, med drugim iz Hrvaške, Avstrije, Madžarske, Slovaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije.

Organizatorji obljubljajo pester program z zabavnimi igrami, bogato domačo kulinariko in pokušnjo ocenjenih salam. Vzorce, ki so jih zbirali do včeraj zvečer, bo ocenila šestčlanska strokovna komisija, zmagovalce pa bodo razglasili v večernem programu. Največ vzorcev, kar 128, so salamarji pred ocenjevalno komisijo postavili leta 2010. Lani so na sevniškem gradu predstavili tudi knjigo Sevniška salamiada – 60 let avtorja Oskarja Zorana Zeliča.

Začeli z dvema salamama

Sevniška salamijada, ki jo prirejajo neprekinjeno od leta 1962 in tako letos praznuje 60-letnico, velja za mater vseh salamijad. Prvo leto sta bili na mizi salami gostilničarja Petra Vrtovška in njegovega prijatelja Rudija Mlinariča. Naslednje leto so bile tri in nato vsako leto več, kakšno leto tudi več kot sto. »Nikoli si nismo predstavljali, da bo kdaj nastalo kaj takšnega, odkar sta prvič naš lokalni birt Vrtovšek in mestni frizer Mlinarič ocenila, katera salama je najboljša. Naša salamijada je tudi drugim ocenjevanjem po Sloveniji tlakovala pot. Uspela sta nam dva velika meta: lepo, veliko gibanje po vsej državi in tudi mednarodnost, saj smo del mednarodnega združenja mest, ki pripravljajo festivale ocenjevanja salam in najboljših klobas,« je dejal predsednik Društva salamarjev Sevnica Zdravko Mastnak.

Posebnost sevniške salamijade je, da je vstop dovoljen izključno moškim. »Tudi o tem teče debata, seveda,« pravi Mastnak. »Na neki način je velik zagovornik tega, da se ne odločimo za spremembo, naša tradicija, mučeniški dan in moški, ki se takrat tu dobimo. Po drugi strani pa bi lahko šlo za čar drugačnosti, če bi povabili tudi ženske. Morda bi prireditev prerasla v še širše gibanje in veselje. Ampak za zdaj ostajamo pri tradiciji, torej samo moški, na trdnih tleh,« dodaja.

Sevniška salamijada je skozi desetletja prerasla v veliko strokovno gibanje. Salama nosi ime Sevnice po vsem svetu, najdemo jo na elitnih mestih najboljših trgovskih hiš.