»V celoti podpiramo obstoječe sankcije (proti Rusiji). Sodelujemo z EU, da imajo te sankcije največji učinek, vendar tisto, česar si ne moremo privoščiti, je ustavitev uvoza nafte in ustavitev uvoza plina,« je Petkov dejal novinarjem ob robu zasedanja bolgarskega parlamenta.

Prepričan je, da bi se Bolgarija soočila z velikim izzivom, če bi se EU odločila prepovedati ruski plin in nafto. »Dokler nimamo prave diverzifikacije, smo zelo odvisni,« je dodal.

Bolgarija se je s tem pridružila Nemčiji in Nizozemski, ki sta v ponedeljek posvarili pred vseevropsko prepovedjo uvoza ruskih energentov, saj je povezava precej odvisna od njih. Voditelji EU se bodo predvidoma na vrhu v četrtek skušali dogovoriti o zmanjšanju energetske odvisnosti.

Shell bo prenehal kupovati rusko nafto

Energetski velikan Shell je danes napovedal, da bo nemudoma prenehal kupovati rusko nafto in ne bo več prisoten pri trgovanju z rusko nafto in plinom. Podjetje s sedežem v Veliki Britaniji se je obenem tudi opravičilo, da je pretekli teden kupilo pošiljko lahke ruske nafte, in napovedalo, da bo v Rusiji zaustavilo vse obrate.

Shell je dejal, da bo »postopno v skladu z novimi britanskimi vladnimi priporočili«, do katerih je prišlo zaradi ruske invazije na Ukrajino, popolnoma prekinil poslovanje z Rusijo.

»Za prvi takojšnji korak bo podjetje prenehalo kupovati rusko nafto,« je podjetje zapisalo v sporočilu za javnost.

Prvi mož družbe Ben van Beurden je dodal, da se zavedajo, da njihova odločitev preteklega tedna, da kupijo pošiljko lahke ruske nafte kljub temu, da so to storili z namenom zagotavljanja zaloge, ni bila prava, zato se je v imenu podjetja opravičil.

Da je prenehanje poslovanja z ruskimi ogljikovodiki prava odločitev, je že v ponedeljek dejal britanski premier Boris Johnson, ki pa je pri tem vseeno pozval k postopnemu pristopu.

O prepovedi uvoza ruske nafte kot del sankcij proti Moskvi zaradi njenega napada na Ukrajino naj bi se pogovarjale tudi ZDA in evropski voditelji, vendar pa nekatere države pri tem opozarjajo na previdnost.

Shell je bil pretekli teden deležen številnih kritik, potem ko je kupil rusko pošiljko nafte po močno znižani ceni kljub mednarodnim sankcijam proti državi zaradi napada na Ukrajino.

Spletna stran Bloomberg pa je poročala, da britanski energetski velikan BP ne bo podpisal nove pogodbe za nakup ruske nafte in plina. Edina izjema za nakup naj bi bila ogroženost energetskih zalog za kupce. Bodo pa ogljikovodike še naprej kupovali po obstoječi pogodbi.