Kjer so košarkarji Cedevite Olimpije ostali pred reprezentančnim premorom, so nadaljevali po njem – z zmagami. Potem ko so nanizali sedem zaporednih uspehov v vseh tekmovanjih in prišli tudi do pokalne lovorike, so v podobnem ritmu nadaljevali proti Iliriji na državnem prvenstvu in predvsem Mornarju v Baru v ligi ABA. Zadnji zmagi sta potrditvi, da so zmaji dokončno dvignili formo, zato trener Jurica Golemac v drugi del sezone gleda z optimizmom. Nadaljevati želi pozitiven niz in v četrtem poskusu prvič v letošnji sezoni ugnati Budućnost, ki bo današnji nasprotnik v 14. krogu evropskega pokala.

Dobra obramba za tranzicijsko igro

Olimpija od prihoda novincev Alena Omića, Yogija Ferrella in Zorana Dragića deluje vse bolj po okusu Golemca. Trener Olimpije je v preteklosti večkrat poudaril dve stvari. V prvi vrsti igro v obrambi, v drugi pa hitro igro, s katero lahko najbolj izkoristi prednosti posameznikov. Kapetan Jaka Blažič in soigralci zahtevano vse bolj prenašajo na parket, zato so se popravili tudi rezultati.

Na težkem sobotnem gostovanju v Baru pri Mornarju je Olimpija v drugem polčasu udejanjila vse našteto. Ko je dvignila raven igre v obrambi, je stekla tranzicijska igra, posledično pa so se odlepili od nasprotnika in prišli do lahke zmage. »V prvem polčas v Baru nismo bili na želeni ravni. V drugem pa smo se držali principov v igri. Strnili smo obrambo, ko pa ustavimo nekaj nasprotnikovih napadov, se lahko razletimo po igrišču in to nam prinaša uspehe,« je jasen Jacob Pullen.

Navijačem dati razlog, da se vrnejo

Pred Olimpijo je zdaj še težji preizkus, kot je bil Mornar v Baru. Z Budućnostjo so se Ljubljančani v letošnji sezoni pomerili že kar trikrat in vsakokrat izgubili. Moštvo trenerja Aleksandra Džikića je sicer v zadnjem krogu lige ABA klonilo proti Zadru, kar morda nakazuje, da ni v najboljši formi. »Budućnost dobro poznamo in vemo, da brez kakovostne obrambe ne bo možnosti za uspeh. Še naprej stremimo k večji agresivnosti, s katero se nam nato odpre tudi v napadu. Glavno orožje Budućnosti poznamo – Cobbs, Seeley in Perry z zunanjih položajev in Reed ter Jagodić-Kuridža pod obročema. Če bomo ustavili samo enega od omenjenih, to ne bo dovolj. Ustaviti jih moramo kot moštvo, kar pomeni, da moramo pomagati drug drugemu. Želimo si novega para točk v evropskem pokalu, ki bi nam veliko pomenile,« pravi Jurica Golemac.

Pri Olimpiji računajo tudi na pomoč navijačev, ki lahko po dolgem času napolnijo dvorano v Stožicah, saj omejitev glede kapacitet zaradi ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa ni več. Bolj polnih tribun se veseli tudi Američan v dresu Olimpije Zach Auguste, ki v zadnjih mesecih prikazuje dobre predstave in navdušuje predvsem s številnimi atraktivnimi zabijanji. »Zavedamo se, da smo proti Budućnosti klonili že trikrat. Tokrat moramo biti maksimalno zbrani, saj ne smemo izgubiti še četrte tekme z istim nasprotnikom. Ključna bo obramba. V napadu imamo namreč dovolj orožja. Želim si, da zadovoljimo navijače in jim damo razlog, da se bodo vračali na naše tekme,« razmišlja Zach Auguste.