Po suvereni zmagi na uvodni dirki svetovne serije po »domačih« Združenih arabskih emiratih je Pogačar tudi sezono na evropskih tleh začel s prepričljivim skalpom na klasiki Strade Bianche (Bele ceste) v Italiji. »Ne skrivam, da mi je dirka všeč in da bi rad zmagal,« je pred zahtevno preizkušnjo s številnimi kratkimi vzponi in enajstimi makadamskimi odseki v skupni dolžini 63 kilometrov v okolici Siene priznal Tadej Pogačar, ki je na njej do sobote nastopil trikrat in stopnjeval svoje dosežke: prvič je bil 30., predlani 13., lani sedmi, letos pa je zlahka pometel z vsemi tekmeci.

Pogačarjev sanjski pobeg

Na dirki v Toskani s komaj 16-letno tradicijo, na kateri je imel do sobote najboljšo slovensko uvrstitev Jure Kocjan s četrtim mestom, je na polovici proge prišlo do množičnega padca. Med številnimi, ki so padli in niso mogli nadaljevati dirke, je bil tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious), njegov klubski kolega Jan Tratnik in Pogačar pa sta se uspešno izognila padcu. V nadaljevanju se je Pogačar nepričakovano odločil za napad na vzponu na Santa Mario, po skoraj 50-kilometrskem samostojnem pobegu do cilja pa je dosegel že 34. zmago v dosedanji karieri.

Triindvajsetletnika s Klanca pri Komendi niso mogli ustaviti niti vzponi, makadam in veter v prsi. V težkih razmerah si je nabral že minuto in 40 sekund prednosti, nato je malce »stopil s plina«, a zasledovalci niti za trenutek niso mogli ogroziti njegove zmage. »Nisem verjel, da lahko zmagam na takšen način. Še na zadnjem vzponu sem gledal nazaj, kje so tekmeci, bal sem se, da me bodo ujeli. Šele pet kilometrov pred ciljem sem si oddahnil in dojel, da bom zmagal. Z energijo in močjo sem bil na koncu, a sem le preživel,« je dejal Pogačar, ki ga od danes do nedelje čaka obramba prvega mesta na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja.

Džentelmenska poteza

Primož Roglič je sezono začel danes na osemdnevni dirki svetovne serije Pariz–Nica. Na prvi etapi dirke, na kateri so Slovenci še vedno brez zmage (najboljši dosežek ima Simon Špilak s tretjim mestom leta 2015), je blestela nizozemska ekipa Jumbo-Visma s trojno zmago. Roglič (lani je bil na pragu skupne zmage, a je po dveh padcih v zadnji etapi končal na 15. mestu) in klubska sotekmovalca, Francoz Christophe Laporte in Belgijec Wout van Aert, so na 160 kilometrov dolgi progi etapo odločili na 1,2 kilometra dolgem zaključnem klancu z naklonom šestih odstotkov.

Pred četrtouvrščenim Francozom Pierrom-Rogerjem Latourom (TotalEnergies), ki je dobil sprint glavnine, so si do cilja privozili 19 sekund prednosti, a trojica Jumbo-Visme med seboj ni obračunala za zmago. Slovenec in Belgijec sta se namreč po kratkem pogovoru odločila, da bosta zmago džentelmensko prepustila novincu v ekipi. »To je zame nekaj neverjetnega. Kilometer pred ciljem sta mi Primož in Wout sporočila svojo odločitev. Zmaga ni bila načrtovana, a mi na koncu niti ni bilo treba napasti,« se je velikega uspeha veselil 30-letni Christophe Laporte.