Druga dirka sezone v razredu MXGP, druga zmaga Slovenca Tima Gajserja. Najboljši motokrosisti na svetu so po VN Velike Britanije tokrat tekmovali za VN Lombardije v Mantovi, znova pa je bil končni zmagovalec enak. Gajser je na prvi dirki zasedel drugo mesto, drugo pa dobil in še povečal prednost v skupnem seštevku. Naslednja dirka v koledarju svetovnega prvenstva bo prva zunaj Evrope, dirkači bodo 20. marca nastopili v argentinski Villi La Angosturi.

Tim Gajser na začetku letošnje sezone spretno izkorišča odsotnosti lanskega svetovnega prvaka Nizozemca Jeffreyja Herlingsa in podprvaka Francoza Romaina Febvreja. Oba namreč okrevata po poškodbah. Potem ko je zmagal na uvodu v Matterley Basinu, mu nasprotniki niso bili kos niti to pot v Mantovi. Petindvajsetletnik iz Pečk pri Makolah je prepričljivo dobil že sobotne kvalifikacije. Na prvi današnji vožnji je večino časa gledal v hrbet Špancu Jorgeju Pradu, lovil pa ga je novinec v elitnem razredu Francoz Maxime Renaux, a neuspešno, tako da je vrstni red ostal nespremenjen do cilja.

Najboljše pa je nato Gajser pokazal v drugi vožnji. Tokrat je začel še nekoliko bolje, se znašel za Švicarjem Jeremyjem Seewerjem, ki je kmalu storil napako in Slovencu prepustil vodstvo. Ta je do konca ni izpustil iz rok, vmes pa si je privozil že tolikšno prednost, da se je brez posledic končala celo manjša napaka, ko se je za trenutek znašel na tleh, a se hitro pobral in nadaljeval kot vodilni. Za najboljšega slovenskega dirkača je bila to skupno že 35. zmaga na dirkah za svetovno prvenstvo, jubilejna 30. v najmočnejšem razredu, ima pa še pet zmag v MX2.

»Zelo sem vesel, da mi je uspelo zmagati tudi na drugi dirki nove sezone. Imeli smo težave z nastavitvijo motorja, saj je bila proga izredno trda. Navajeni smo, da je v Mantovi proga precej mehkejša, a tokrat ni bilo tako. Za drugo vožnjo nam je končno le uspelo nastaviti motor po naših željah in rezultat je bil viden. Hkrati sem zadovoljen tudi z obema startoma. Če potegnem črto, je za nami izredno uspešen vikend. Hvala celotni ekipi,« je po zmagi povedal Tim Gajser.

V šibkejšem razredu MX2 je do novih točk prišel tudi slovenski dirkač Jan Pancar. V prvi vožnji je bil 19., v drugi na robu deseterice 11., skupno pa je to pomenilo 15. mesto na dirki in 12 novih točk. Zmagal je Belgijec Jago Geerts pred Italijanom Andreo Adamom in Nizozemcem Kayem de Wolfom. Skupno vodi Geerts z 90 točkami, Pancar je 18. z 19.