Slaba vest minulega konca tedna za slovensko alpsko smučanje je, da je Meta Hrovat na veleslalomski tekmi svetovnega pokala v Lenzerheideju grdo padla. Kakšne so razsežnosti padca, bo pokazala današnja magnetna resonanca, ki jo bo opravila v Sloveniji. Kranjskogorčanka je bila na pragu vrhunske uvrstitve, saj je bila na svojem najljubšem terenu po prvi progi četrta. Na drugi je smučala hrabro in napadla, imela odlične vmesne čase, a je v spodnjem delu proge pri veliki hitrosti zajela količek in za nekaj minut obležala na progi. Trenerja Livio Magoni in Sergej Poljšak sta ji pomagala vstati, tako da je nesrečna Slovenka šepajoča zapustila prizorišče.

Junakinji Francozinji

Priložnost za vrhunski izid je danes na drugi veleslalomski progi zapravila tudi Tina Robnik. Lučanka je bila po prvi progi osma, na drugi pa storila napako in odstopila, tako da si bo skušala uvrstitev na finale svetovnega pokala zagotoviti v petek v Äreju. Najboljši slovenski rezultat je minuli konec tedna v Lenzerheideju dosegla Andreja Slokar. Ajdovka je bila 15., a ji prav tako do uvrstitve v finale, kjer ima pravico nastopa najboljših 25 tekmovalk v vsaki disciplini, manjka še ena vrhunska uvrstitev. Med dobitnice točk, drugič v sezoni na veleslalomu, se je s 25. mestom vpisala tudi Neja Dvornik, medtem ko je Ana Bucik odstopila na prvi progi. Maruša Ferk Saioni je bila na sobotnem superveleslalomu 31.

Junakinji konca tedna sta bili Francozinji. Superveleslalom je senzacionalno dobila Romane Miradoli, ki je Franciji na progi Silvana Beltramettija prismučala prvo žensko superveleslalomsko zmago po 18 letih, ko je bila Carole Montillet 1. februarja 2004 najhitrejša v Haus im Ennstalu. Tessa Worley pa je bila najboljša na današnjem veleslalomu, kjer je bila osrednja novica, da je olimpijska prvakinja Sara Hector doživela veleslalomski poraz. Švedinja je po prvi progi sicer vodila, na drugi pa jo je prehitela tudi Federica Brignone, ki si je v soboto že priborila superveleslalomski mali kristalni globus. V skupnem seštevku svetovnega pokala si je Mikaela Shiffrin v Lenzerheideju, kjer je bil prisoten tudi teniški zvezdnik Roger Federer, priborila 117 točk prednosti pred Petro Vlhovo. Američanka je bila na superveleslalomu druga, danes pa četrta, medtem ko je Slovakinja na veleslalomu odstopila, na superveleslalomu pa je bila 18.

Kline in Čater na finalu

Moški junak konca tedna je bil pred domačimi gledalci v Kvitfjellu Aleksander Aamodt Kilde. Norvežan je danes dosegel svojo prvo zmago v Kvitfjellu in si že zagotovil superveleslalomski kristalni globus. Kilde je bil na sobotnem smuku drugi in ubranil rdečo majico vodilnega v kraljevi disciplini. Pred Beatom Feuzem ima 24 točk prednosti. Sobotni smuk je dobil Italijan Dominik Paris. Pohvaliti kaže še Jamesa Crawforda, ki je potrdil dobro formo z olimpijskih iger ter na superveleslalomu zasedel drugo mesto.

Izmed Slovencev se je med dobitnike točk prebil le Boštjan Kline. Mariborčan je bil na smuku 19., na superveleslalomu pa se je s 26. mestom prvič v sezoni uvrstil med najboljšo trideseterico. Boštjan Kline in Martin Čater, ki se v Kvitfjellu ni znašel, sta si tudi zagotovila nastop na finalu svetovnega pokala v Chamonixu, saj sta v smukaški razvrstitvi zasedla 23. in 24. mesto.

Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo v petek (veleslalom) in soboto (slalom) za ženske nadaljeval v Äreju, moške pa čakata v soboto in nedeljo dva veleslaloma v Kranjski Gori.