Posamična tekma smučarjev skakalcev v Meki nordijskega smučanja v Oslu je bila prava paša za oči. Izjemno majhne razlike najboljših skakalcev so poskrbele za zelo napete dvoboje in nestrpno čakanje na izračun točk. Največji srečneži na koncu so bili domačini, ki so imeli kar 3 skakalce med najboljšimi tremi.

Najboljših 15 ločilo le deset točk

Že prva serija je napovedala, da bo finalna pravi spektakel. Najboljših 15 skakalcev je ločilo zgolj 10 točk. V najboljšem položaju je bil Nemec Markus Eisenbichler, ki je skočil 130 m in zbral 134,6 točke. Sledil mu je Daniel Andre Tande, ki je bil pol metra daljši, a je zbral 1,6 točke manj od Nemca. Tretji je bil olimpijski prvak iz Pekinga Maruis Lindvik. V boju za najvišja mesta je bil od Slovencev zgolj Cene Prevc, ki je na tekmi majhnih razlik zasedal 11. mesto. 13. je bil Lovro Kos, 17. Anže Lanišek, 19. Timi Zajc in 24. Žiga Jelar. Domen Prevc je bil edini tekmovalec v prvi seriji, ki je nastopil brez vzgonskega vetra in je nastop končal po prvi seriji na 45. mestu.

Cene Prevc ostaja v igri za stopničke v razvrstitvi turneje surov zrak

Slovenski napad v finalni seriji v popolnosti ni uspel. Še več, Žiga Jelar, Anže Lanišek in Lovro Kos so izgubili nekaj mest. Jelar je tekmo zaključil kot 27., Lanišek 23. in Kos 15. V slogu včerajšnje mešane ekipne tekme je nastopil Timi Zajc, ki mu je uspel napredek do 13. mesta. V finalu je skočil 4,5 metra dlje kot v prvi seriji in je pristal pri 129 m.

Fantastičen skok pa je uspel Cenetu Prevcu, ki je izpolnil svojo željo in je prvič po treh tekmah v drugi seriji napredoval. Z drugo oceno finalne serije se je močno približal svojemu drugemu zmagovalnemu odru, a na stopničke vseeno ni uspel stopiti. Tekmovanje je končal na petem mestu. Peti je Cene tudi v razvrstiti norveške skakalne turneje surov zrak, a ga od tretjega Karla Geigerja loči zgolj točka in štiri desetinke. V skupni razvrstitvi turneje vodi Stefan Kraft, ki je bil danes osmi, drugi pa je vodilni skakalec svetovnega pokala Rjoju Kobajaši, ki je bil danes šesti.

»Mislim, da je morala biti nora tekma, bili smo zelo izenačeni. Zase sem vesel za finalni skok, da je šlo 'po luft in v poden'. Škoda, ker že v prvi seriji ni bilo tako. Borimo se dalje,« je bil po razpletu finala zadovoljen Cene Prevc.

»Odličen rezultat Ceneta, čeprav samo z enim odličnim skokom. Žal potrebuješ dva takšna skoka, da se boriš za zmagovalni oder. Enako velja za ostale fante, tudi Lovra in Timija. Na tekmi moramo sestaviti dva vrhunska skoka, ne samo enega, če se jutri želimo boriti za višja mesta. Raven je, manjka konstanta, to moramo popraviti,« pa je nastope ocenil glavni trener Robert Hrgota.

V izjemno napeti tekmi je imel največ sreče z iračunom točk olimpijski prvak Marius Lindvik, ki je v finalu napadel z 131 m. Eisenbichler je v malce težjih vremenskih razmerah skočil meter manj, a je imel malce težav pri doskoku. Dobil je slabše sodniške ocene in je za 1,6 točke zaostal za Lindvikom. Tretji je bil Robert Johansson, popoln norveški dan pa je na četrtem mestu dopolnil Daniel Andre Tande.