Slovenska mešana ekipa v sezoni 2021/2022 ostaja neporažena. Po tem, ko je prepričljivo dobila tekmo v Willingenu in na olimpijskih igrah v Pekingu, je bila tokrat skakalna četverica najboljša še v meki nordijskega smučanja v Oslu. Šlo je za peto izvedbo mešane ekipne tekme v svetovnem pokalu, Slovenija pa se je z drugo zmago izenačila z Norveško, enkrat so zmagali Japonci.

Hrgota se je držal svojega pravila

Slovenska reprezentanca je znova nastopila v pomešani postavi. V ženskem delu ekipe ni bilo vprašanja. Nika Križnar in Urša Bogataj ta hip nista najboljši le v svoji reprezentanci, ampak sodita med najboljše na svetu. Veliko več težav, sicer sladkih, ima pri sestavljanju ekipe moški selektor reprezentance Robert Hrgota. Mlad trener, ki šteje šele 32 let, odlično opravlja svoje delo in krmari med številnimi pastmi. Tudi tokrat z imenovanjem ekipe ni hitel in jo je imenoval po dopoldanskem uradnem treningu. V dveh skokih sta največ pokazala Lovro Kos in Timi Zajc, ki sta tako dobila prednost pred Cenetom Prevcem in Anžetom Laniškom, ki sta bila najboljša posameznika na zadnji posamični tekmi v Lillehammerju.

Odločitev se je izkazala za izjemno modro in Slovenija je prišla do zmage z rekordno prednostjo 75,2 točke pred Avstrijo. Slovenija je prepričljivo vodila od prvega skoka Urše Bogataj do zadnjega Timija Zajca, ki je prav v zadnjem skoku tekmovanja postavil daljavo tekmovanja. Omenjena sta bila tudi najboljša posameznika slovenske skakalne flote v Oslu, v posamični konkurenci pa bi dosegla drugo mesto.

Pri fantih se je najbolj izkazal Stefan Kraft, ki je prav v zadnjem skoku Avstriji zagotovil srebro. Ravno boj za srebro je bil zelo zanimiv, saj ga je Avstrija dobila za zgolj 0,8 točke. Izraženo v metrih, to pomeni, da so Avstrijci norveške kolege v osmih skokih preskočili za manj kot pol metra. Od Bogatajeve bi bila posamično tokrat boljša Katharina Althaus, ki pa Nemčiji ni mogla pomagati priti višje od petega mesta. »Zelo sem vesel, da smo ponovno na stopničkah. Ves dan sem kazal lepe skoke in celotna ekipa je delala odlično. To zmago smo si res zaslužili,« je bil nad svojo predstavo in predstavo celotne ekipe zadovoljen Timi Zajc. »S skoki sem zadovoljna, čeprav so bili morda na treningu celo malo boljši,« je ob izjemni ekipni prevladi dodala Urša Bogataj. »S tokratnimi skoki sem le deloma zadovoljna. Na tekmi sem pokazala malenkost slabše skoke kot na treningu. Kot ekipa smo še enkrat pokazali, iz kakšnega testa smo, in mislim, da se nas preostale reprezentance lahko kar močno bojijo,« je povedala Nika Križnar, ki je bila morda včeraj najšibkejši člen reprezentance, a je bila vseeno zelo dobra in je prispevala svoj kamenček v mozaiku k rekordni zmagi.

Zupančič razočaran nad Planico

Razumljivo sta bila nad razpletom tekmovanja zadovoljna tudi oba šefa reprezentanc. »Za nami je odlična tekma. Vsi štirje so oddelali na visoki ravni, posebej pa mi je všeč, da sta fanta pokazala po dva vrhunska skoka. Sploh Timi obe seriji in želim si, da tudi na posamični tekmi nadaljujeta v tem ritmu in se jima pridružijo še ostali fantje,« je tekmo ocenil dirigent moškega dela Robert Hrgota. Tradicionalno veliko pripomb k nastopom svojih varovank ni imel niti Zoran Zupančič, ki pa je odlično skakanje svojih deklet izkoristil tudi za to, da je malce okrcal organizatorje tekem svetovnega pokala v Planici: »Osem super skokov je na koncu zadostovalo za več kot 75 točk prednosti. Mislim, da smo s tem potrdili zmago z olimpijskih iger. Ob tem pa izražam tudi veliko razočaranje nad tem, da Planica ni prevzela tekmovanja za finale ženskega svetovnega pokala.«

Zupančič je svoje nezadovoljstvo izrazil predvsem zaradi tega, ker je sezona v ženskem svetovnem pokalu zdaj skrajšana za štiri posamične tekme. Urša Bogataj in Nika Križnar pa sta v odlični formi in prvi zasledovalki Sare Marite Kramer v svetovnem pokalu. Avstrijka opazno popušča v svoji formi, a ji bo ob odpadlih tekmah prednost, ki si jo je priborila, zadoščala, da prvič v karieri osvoji veliki kristalni globus. Dekleta imajo do konca še štiri tekme svetovnega pokala, dve v Oslu in dve v Oberhofu, prva pa bo že danes.