Mobilnik galaxy s22 ultra predstavlja vrh piramide letošnje Samsungove serije galaxy s22. Mobilnik je opremljen z vsem najboljšim, kar podjetje ta hip ponuja pri (nepregibnih) mobilnikih, od vrstnikov galaxy s22 in s22+ pa poleg nekaterih tehničnih nadgradenj odstopa predvsem po videzu in funkcionalnosti. Že na prvi pogled je uporabniku jasno, da omenjeni telefoni v resnici ne sodijo v isto kategorijo, ko izpod ultrine brade potegnemo še pisalo s pen, pa postane povsem jasno, da gre pri tem mobilniku v resnici za preporod kultne Samsungove serije mobilnikov galaxy note pod novim imenom.

Galaxy note 22 oziroma galaxy s22 ultra, kot so se ga odločili poimenovati, oblikovno sledi tradiciji mobilnikov note. Naprava je velika, z diagonalo 17,27 centimetra (6,8 palca), s ploskim podbradjem in temenom ter zaobljenim zaslonom in hrbtiščem. Vpadljiva je tudi hrbtna kamera, ki ne stoji na nikakršni ploščadi, temveč vsak objektiv neposredno in zase raste iz hrbtišča. Na videz kar simpatično, čeprav morda malo spominja na oči kakšnega pajka. Kljub velikosti naprava v srednje veliki dlani sedi udobno, so pa dimenzije kar velik zalogaj za manjše dlani. Tudi plitvi žepi znajo biti izziv. Občutek premijskega in izredno odpornega stekla gorilla glass victus+ na hrbtni in prednji strani zaslona je prijeten, na testni različici z belim hrbtiščem pa nismo zaznali niti pretiranih sledi prstnih odtisov.

Naprava ima zelo lep AMOLED-zaslon z ločljivostjo 3088×1440 oziroma gostoto 500 pik na palec (ppi) in dinamičnim osveževanjem zaslona z izrednim razponom od 1 do 120 hercev. Velike dimenzije zaslona so pomembne, saj mora ponujati dovolj prostora za pisanje, ko iz mobilnika privlečemo pisalo. To je odzivno in med pisanjem po zaslonu deluje prepričljivo in dodelano. Predvsem gre izpostaviti možnost sprotnega samodejnega pretvarjanja pisanega besedila v tiskano. To zelo prepričljivo deluje tudi v slovenščini, z vsemi šumniki vred. Začuda zna pravilno pretvoriti tudi naše krace. Kapo dol! Pozabiti ne gre niti na uporabo pisala v funkciji daljinskega sprožilca za kamere. Zelo priročno za »gasilske slike«.

Zmerni napredek na področju kamer

Mobilnik ima sredi čela zaslona enojno kamero z ločljivostjo 40 milijonov pik (MP) in štiri hrbtne kamere. Glavna širokokotna ima ločljivost 108 MP, ultraširokokotna 12 MP, teleobjektiv z 10 MP in trikratno optično povečavo ter še teleobjektiv z 10 MP in 10-kratno optično povečavo. Slednji omogoča tudi 100-kratno digitalno povečavo, a so rezultati bolj za zabavo kot kaj zares koristnega.

Na splošno so letošnje kamere v primerjavi z lansko ultro bolj v duhu zmernega napredka. Še najbolj se ta kaže na področju fotografije v temi in portretnega načina. Slednji domnevno bolje loči fotografirano osebo od ozadja in natančneje zazna lase. Poudarek na natančneje, saj smo tako s prednjo kot zadnjo še naprej opazili glajenje nekaterih las, kot bi šlo za ozadje. Nič usodnega. Sebki so odlični z obema kamerama. Dobri so tudi ponoči. Pohvaliti gre tudi splošno nočno fotografijo, ki, kot vselej, najbolje učinkuje ob mirujočih kadrih. Tudi po daljšem obdobju uporabe pa menimo, da ima Huaweijev preklopnik p50 pocket boljši dinamični razpon. Ampak tu gre res za podrobnosti.

V dobrih svetlobnih pogojih se ultra odlično znajde tudi med snemanjem videov. Predvsem do ločljivosti 4K. Obstaja tudi možnost 8K-snemanja, a pri vsega 24 sličicah na sekundo. Pri takšni frekvenci se človek vpraša, čemu sploh. Nekaj težav smo med snemanjem opazili tudi v slabši svetlobi. Nič usodnega, le računati gre s kakšno težavo pri umirjanju. So pa v ekstremni temi, ko je komaj kaj svetlobe, videoposnetki zato še vedno zelo svetli. Z nekaj šuma na sliki gre kljub temu računati, še posebno ob hitrem premikanju.

Evropejci vseeno zopet potegnili kratko

Ker gre za Samsungov mobilnik za evropski trg, se moramo žal zopet obregniti ob procesorje. Medtem ko na mnogih trgih v tujini Južnokorejci ponujajo (tudi) mobilnike z novim premijskim snapdragonom 8 gen1, smo Evropejci obsojeni zgolj na Samsungov exynos 2200. Od tega se je pred letošnjim izidom sicer obetalo veliko, predvsem zaradi sodelovanja pri izdelavi grafične kartice skupaj s podjetjem AMD. Rezultati kljub temu niso navdušili. Procesor je še naprej nekoliko manj močan in bolj požrešen od snapdragona, začuda pa se je, kljub na papirju boljšim specifikacijam, za občutno slabšo izkazala tudi grafična kartica. Na 3Dmarkovem testu grafične zmogljivosti wild life unlimited smo s testnim mobilnikom dosegli najboljši rezultat 8228 točk. V povprečju se ta giblje okoli 7200 točk. Za primerjavo dodajmo, da se povprečje snapdragonskih ulter giblje pri kar 9817 točkah.

Kaj točno je šlo narobe z novo grafično kartico, ali je problem programski ali strojni na relaciji med procesorjem in grafično kartico, za zdaj še ni čisto jasno. Tudi dejstvo, da exynosova grafična kartica kot edina podpira sledenje žarkom (ray-tracing) v videoigrah, je ta hip slaba uteha, saj mobilnih iger s sledenjem žarkom doslej sploh ni. Kljub temu pa gre tudi pri novem procesorju za velik skok v primerjavi z lansko generacijo. Lanski exynos je v ultri na istem testu dobil vsega 5479 točk. Skok zmogljivosti je gotovo zadosten za še nekaj let brezhibnega delovanja, a zunaj Evrope je bil še večji.

Naš testni telefon je premogel 12 GB delovnega spomina in 256 GB prostora za shranjevanje. Predvsem delovnega spomina je več kot dovolj, na voljo pa je tudi različica s 512 GB prostora, a stane okoli 100 evrov več. Mobilnik ima še 5000-miliamperurno baterijo (mAh), ki je velika, a ob požrešnosti naprave ne ponuja čiste brezskrbnosti. Skozi dan bi ob zmerni rabi vseeno morali priti. Naprava podpira 45-vatno ekspresno polnjenje, a polnilnika v škatli ni. Seveda so podprta omrežja 5G, naprava pa je tudi odporna proti prahu in vodi po standardu IP68.

Pod črto gre za odlično izdelano napravo, z zvrhano mero funkcij in dobrot, zato pa tudi z visoko ceno. Osnovna različica brez vezave stane okoli 1350 evrov, a Samsung v predprodaji, ki traja do 10. marca, pri partnerjih ponuja popust v višini 120 evrov in slušalke galaxy buds pro. S tem ceno »zniža« na okoli 1000 evrov.