Popoldansko ozračje v Lillehammerju na Norveškem je bilo izjemno za prvo moško posamično tekmo turneje Raw Air. Izjemni pogoji so omogočili, da skakalci sami pokažejo, kdo je trenutno najmočnejši mož karavane. To je z odličnim finalnim skokom pokazal Avstrijec Stefan Kraft, ki je prepričljivo prehitel vse tekmece in prišel do 23. zmage v karieri in druge v Lillehammerju. Skupno je bila to že 14. posamična zmaga za severne sosede v tem norveškem mestu z okoli 30.000 prebivalci, kar je največ med vsemi nacijami. Po zmagi na tekmi in drugem mestu v kvalifikacijah si je Kraft priboril tudi že lepo prednost pred tekmeci v seštevku turneje. Prva njegova zasledovalca sta Rjoju Kobajaši in Karl Gaiger, ki sta bila druga in tretja tudi na današnji tekmi. Znova je bil malenkost boljši Japonec, ki je s tem vse bliže svojemu drugemu velikemu kristalnemu globusu v karieri, a borba med njim in Nemcem še zdaleč ni odločena.

V boju za najvišja mesta tokrat ni bilo Slovencev, ki so s posameznimi skoki pokazali, da so sposobni veliko več od sedmega mesta, ki ga je na koncu zasedel Cene Prevc. Omenjeno trditev je potrdil tudi glavni strateg reprezentance Robert Hrgota: »Fantje so s posameznimi skoki naredili dobre rezultate, pri določenih skokih pa je malo zmanjkalo, da bi se borili za višja mesta. Cilj za naprej je, da sestavimo dva dobra skoka.« S svojim šefom se je strinjal tudi najboljši Slovenec, ki je v finalu zopet izgubil nekaj mest. Po polovici tekme je bil namreč četrti. »Malce sem jezen nase. Že tretjič sem bil visoko po prvi seriji in sem nato pokvaril rezultat,« vidno ni bil zadovoljen Cene Prevc. V obratnem slogu od Prevca je nastopil povratnik v svetovni pokal Anže Lanišek, ki je bil veliko boljši v drugi seriji. »Bil sem še malo rjav. Predvsem pri prvem skoku, drugi pa je bil že kar dober,« je priznal Anže Lanišek, ki ostaja najvišje uvrščeni Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala, danes pa je bil 13. Še več napak so delali ostali, izenačenost svetovnega pokala pa je najbolj na svoji koži izkusil Žiga Jelar. 24-letnik je bil najboljši v poskusni seriji, na tekmi pa se je komaj prebil v finale in je na koncu zasedel 24. mesto. Pred njim sta na 22. in 17. mestu končala še Lovro Kos in Timi Zajc, Anže Semenič pa je na 49. mestu ostal brez finala.

Slovenki premoč priznali Kramerjevi

Za razliko od moške tekme nebo nad Lillehammerjem v večernih urah za žensko tekmovanje ni bilo več prav mirno. Pihal je močan veter v hrbet, ki je tekmovalkam prinesel tudi 30 dodatnih točk v skupni seštevek skoka. V izjemno zahtevnih razmerah se je najbolje znašla prva skakalka sezone Sara Marita Kramer iz Avstrije, ki je za točko prehitela vodilno tekmovalko turneje Niko Križnar. »Našla sem pravo pozicijo v počepu in res sem vesela, da sem nazaj na vrhu. V Oslu še nikoli nisem skakala in se res že veselim tekem tam, saj gre za res epski kraj za skakanje,« je dejala zmagovalka tekme, ki je z uspehom naredila tudi veliki korak k osvojitvi velikega kristalnega globusa. Štiri tekme pred koncem ima 244 točk prednosti pred Križnarjevo. »Res me veseli, da sem stalno na odru za zmagovalke. Še bolje je, ker si tega delim z Uršo, a naslednjič upam, da bova stali druga zraven druge. Se že veselim Osla,« je bila nasmejana Nika Križnar, ki pa si je zaželela, da bi stopila še stopničko višje.

Tako kot na prvi tekmi je tudi danes na najnižjo stopničko za zmagovalke stopila Urša Bogataj. Olimpijska prvakinja je v prvem skoku tvegala in je nastopila z nižjega zaletnega mesta na zahtevo trenerja Zorana Zupančiča, saj pri velikih daljavah težko naredi lep doskok. Taktiziranje ji ni uspelo, saj je skočila meter premalo za dodatne točke, ki pa vseeno ne bi spremenile razmerja moči na prvih treh mestih. »S skoki sem zadovoljna, a vem, da sem imela veliko težav z doskokom. To bom morala še izbrusiti, vendar to zahteva delo na dolgi rok,« se svoje šibke točke zaveda olimpijska prvakinja iz Pekinga. Bogatajeva se je z drugim tretjim mestom in z zmago v prologu pred tekmo prebila tudi na drugo mesto v seštevku turneje surov zrak. Tako moški kot ženski del karavane se je že danes takoj po tekmi preselil v Oslo, kjer jih že jutri čaka mešana tekma ekip in kvalifikacije za jutrišnjo posamično tekmo. Skoki na tekmi mešanih ekip tokrat ne bodo šteli v seštevek turneje.

Izjemen ženski slovenski skakalni dan so dopolnile mladinke, ki v Zakopanah na Poljskem nastopajo na mladinskem svetovnem prvenstvu. Tam je Slovenija prišla do dvojne zmage. Zmagala je Nika Prevc, druga pa je bila Taja Bodlaj. Pri mladincih se je najbolje odrezal Marcel Stržinar, ki je bil osmi, Mark Hafner je bil mesto za njim.