Na sprinterske tekme na ulicah Drammna ima nadvse lepe spomine tudi Petra Majdič, ki je na tem prizorišču zmagala leta 2006, v naslednjih dveh letih pa tekmo končala kot druga. Manj uspeha v preteklosti je imela Anamarija Lampič, ki pa se bo poslej zagotovo rada vračala na eno najbolj obiskanih prizorišč tekem svetovnega pokala v smučarskem teku.

Edina slovenska predstavnica na današnji sprinterski preizkušnji je bila v kvalifikacijah dvajseta. V četrtfinalu je v cilj pritekla kot druga, za Švedinjo Majo Dahlqvist, zato pa je imela veliko težje delo v polfinalu, kjer je po ogorčenem boju v cilj pritekla tretja, za Fallovo in Sundlingovo, ter se po času uvrstila v veliki finale. Že kmalu po finalnem startu so na tehnično zahtevni progi pobegnile Sundlingova, Fallova in Lampičeva in do zadnjega spusta pridobile že veliko prednost pred konkurentkami. V ciljno ravnino oziroma vzpon je Lampičeva pritekla med Sundlingovo in Fallovo, v zadnjih metrih pa je največ moči iz sebe iztisnila domačinka, zanjo je bila to že šesta zmaga v Drammnu, in ugnala olimpijsko zmagovalko Sundlingovo, Lampičeva pa je v cilj pritekla tretja. Že četrtič v letošnji sezoni, prvič v letu 2022.

»Res sem zadovoljna s celim dnevom. Že velikokrat sem poudarila, da kvalifikacije res niso pomembne, najbolj pomembno je, da se uvrstiš med 30 najboljših. Že v četrtfinalu sem tekla zelo dobro, še bolje v polfinalu, v finalu pa je bilo, kar je bilo. V glavi sem imela, da moram iti za Jonno Sundling, ker sem vedela, da bo ona tista, ki bo potegnila, tako kot je to naredila tudi v Lahtiju. Dala sem vse od sebe, a očitno me to tretje mesto vseskozi spremlja. Zdaj sem končno nazaj, vem, da sem zelo močna,« je bila upravičeno zadovoljna 26-letna tekačica iz Valburge, ki si je s tretjim mestom bolj ali manj že zagotovila drugo mesto v sprinterskem seštevku za Dahlqvistovo.

Tekma v Drammnu je bila okrnjena, saj so poleg Rusov in Rusinj manjkali tudi najboljši Norvežani na čelu z vodilnim v pokalu Johannesom Hoesflotom Klaebom, ker je prvo ekipo zajela okužba z novim koronavirusom. Zadnja preizkušnja sezone v tej disciplini bo na sporedu prihodnji konec tedna v švedskem Falunu. Svetovni pokal se bo nadaljeval v Oslu s tekmama na razdaljah, v soboto na 30 kilometrov za ženske in v nedeljo na 50 kilometrov za moške.