Na mesečni ravni so se januarja v območju z evrom najbolj zvišale cene v energetskem sektorju, in sicer za 11,6 odstotka. Cene dobrin za vmesno porabo so bile višje za 2,7 odstotka, cene trajnih potrošnih dobrin za 2,2 odstotka, cene netrajnih potrošnih dobrin za 1,6 odstotka, cene investicijskih dobrin pa za 1,5 odstotka. Cene industrijskih izdelkov brez upoštevanja energije so zrasle za 2,2 odstotka.

V EU so cene v energetskem sektorju zrasle za 10,7 odstotka, cene dobrin za vmesno porabo za 2,7 odstotka, cene trajnih potrošnih dobrin za 2,1 odstotka, cene netrajnih potrošnih dobrin za 1,5 odstotka in cene investicijskih dobrin za 1,4 odstotka. Na ravni EU so tako cene industrijskih izdelkov brez upoštevanja energije porasle za dva odstotka.

Največjo rast cen industrijskih proizvodov na mesečni ravni so beležile Romunija (+12 odstotkov), Belgija (+10,2 odstotka) in Slovaška (+8,7 odstotka). Padec cen so zabeležile Irska (-11,4 odstotka), Švedska (-0,7 odstotka), Luksemburg (-0,3 odstotka) in Finska (-0,2 odstotka). V Sloveniji so se cene v tej primerjavi januarja povišale za 2,5 odstotka.

Cene v energetskem sektorju so se skoraj podvojile

Medletno so se v območju z evrom cene v energetskem sektorju januarja povečale za 85,6 odstotka, cene dobrin za vmesno porabo pa za 20,2 odstotka. Cene trajnih potrošnih dobrin so se dvignile za 6,7 odstotka, cene netrajnih potrošnih dobrin za šest odstotkov in cene investicijskih dobrin za 5,7 odstotka. Cene industrijskih izdelkov brez upoštevanja energije so se zvišale za 11,7 odstotka.

V EU so se cene v energetskem sektorju zvišale za 82,6 odstotka in cene dobrin za vmesno porabo za 20,6 odstotka. Cene trajnih potrošnih dobrin so se zvišale za sedem odstotkov, cene netrajnih potrošnih dobrin za 6,5 odstotka in cene investicijskih dobrin za 5,8 odstotka. Cene industrijskih proizvodov brez upoštevanja energije so se zvišale za 12 odstotkov.

Cene industrijskih proizvodov so se povečale v vseh državah članicah EU. Največjo rast na letni ravni so januarja zabeležili na Irskem (+60,5 odstotka), v Romuniji (+57,3 odstotka) in na Danskem (+54 odstotkov). V Sloveniji so se cene v tej primerjavi zvišale za 12,8 odstotka.