Prekinitev pogajanj o morebitnem nakupu 24,98-odstotnega deleža plinskega polja Urengoj je v torek potrdil izvršni odbor skupine OMV, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Plinsko polje Urengoj, odkrito leta 1966, po poročanju dpa velja za drugo največje plinsko polje na svetu.

Iz družbe so poleg tega sporočili, da bodo ocenili tudi svojo udeležbo pri projektu Severni tok 2. Nemčija je namreč minuli teden zaradi ruske invazije na Ukrajino začasno ustavila projekt plinovoda Severni tok 2, ki sicer še ne obratuje, sankcijam zoper družbo izvajalko projekta pa so se pridružile tudi ZDA.

Izstop iz tega projekta je v ponedeljek že napovedal britansko-nizozemski energetski velikan Royal Dutch Shell. Še isti dan je švicarski gospodarski minister Guy Parmelin na švicarski televiziji dejal, da je podjetje Severni tok 2, ki ima sedež v Švici in je zadolženo za omenjeni projekt, odpustilo vseh svojih okoli 140 zaposlenih. Po neuradnih informacijah podjetje razmišlja o vložitvi zahteve za začetek insolvenčnega postopka.

Italijanski Eni se umika iz rusko-turškega plinovoda

Italijanski naftni velikan Eni je v torek sporočil, da se bo umaknil iz plinovoda Modri tok, ki povezuje Rusijo in Turčijo preko Črnega morja. Eni ima sicer v družbi Modri tok, ki upravlja s plinovodom, 50-odstotni delež. Preostalih 50 odstotkov družbe ima v lasti ruski energetski velikan Gazprom.

»Eni namerava prodati svoj delež,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil tiskovni predstavnik družbe Eni. Ob tem je dejal, da je Enijeva trenutna prisotnost v Rusiji »zanemarljiva«. Skupna podjetja z ruskim energetskim velikanom Rosneftom, povezana z dovoljenji za raziskovanje na Arktiki, pa so »že več let zamrznjena« zaradi sankcij, ki veljajo za Rusijo od leta 2014, so besede tiskovnega predstavnika povzeli pri AFP.

Eni se je tako pridružil nekaterim drugim energetskim velikanom, ki se po napadu Rusije na Ukrajino in uvedbi sankcij zoper Rusijo umikajo iz te države. Francosko energetsko podjetje Total je v torek napovedalo konec novih vlaganj v Rusiji in pomoč v govoru in denarju Ukrajincem. Ameriški naftni velikan ExxonMobil pa je napovedal, da se bo v imenu konzorcija, ki vključuje ruska, indijska in japonska podjetja začel postopoma umikati z glavnega naftnega polja Sahalin-1, ki ga upravlja v Rusiji. Umik svojega 19,75-odstotnega deleža v družbi Rosneft pa je v nedeljo naznanil britanski BP.