Banka Sberbank je v varnem pristanu, je v izjavi v Ljubljani sporočil Brodnjak. »Sberbank je že del skupine NLB, banka NLB je lastnica te hiše. Poslovanje bo danes potekalo absolutno normalno, dvigi gotovine bodo neomejeni in so strankam Sberbank na vseh bankomatih NLB že omogočeni brez provizije,« je zatrdil. Komitenti Sberbank lahko s svojim premoženjem suvereno razpolagajo in »lahko mirno spijo«.

Za dobrih 40.000 strank Sberbank se sicer čez noč ne spreminja nič - njihovi računi ostajajo pri Sberbank, njihovi poslovni odnosi se bodo še naprej odvijali s to banko, nespremenjene ostajajo tudi bančne kartice, je pojasnil Brodnjak. NLB namerava najprej spremeniti ime doslej ruske banke, nato pa to banko postopoma integrirati v NLB. Šele ob koncu postopka integracije, ki bo predvidoma trajal več kot leto dni, bodo bančni računi preneseni na NLB.

Brodnjak komitentom Sberbank sporoča, naj jih ne zaskrbi, če se danes, ob ponovnem zagonu poslovanja po dvodnevnem zaprtju, pojavijo kakšne operativne težave. »Sberbank danes razpolaga s potencialom NLB, likvidnostnimi rezervami, ki segajo v milijarde evrov in so večje od obsega vseh depozitov v Sberbank, so neobremenjene in kadar koli na razpolago,« je poudaril. Ustrezne likvidnostne rezerve ima že sama Sberbank, sedaj pa ji je po potrebi na voljo še ves potencial skupine NLB, je podčrtal.

Za zaposlene in upravo brez sprememb

»Denarja bomo dali, koliko bo potrebno, a smo prepričani, da od danes ne bo več navala,« je dejal Brodnjak.

Kupnina, ki jo je za Sberbank odštela NLB, po besedah Brodnjaka »ni javni podatek, je pa razmeram primerna«. Pogodbo o prevzemu je NLB podpisala z Banko Slovenije.

V naslednjih mesecih bodo torej potekale aktivnosti za pripojitev Sberbank k NLB. Kako bo to vplivalo na število zaposlenih in poslovalnic - Sberbank jih ima 12, NLB pa jih bo imela kmalu 71 - je po Brodnjakovih besedah še prezgodaj reči. V Srbiji, kjer NLB združuje dve banki, bo število zaposlenih manjše za tretjino. Analizo v Sloveniji, ki bo dala tudi odgovor, koliko poslovalnic s koliko zaposlenimi bo imela združena banka, pa bodo šele opravili.

Trenutno se tudi za zaposlene v Sberbank ne spreminja nič, danes se normalno vračajo na delovna mesta. Tudi uprava Sberbank zaenkrat uživa zaupanje NLB, takojšnji posegi v upravo niso predvideni. Bo pa NLB, kakor hitro bo mogoče, prek skupščine imenovala nov nadzorni svet Sberbank.

S priključitvijo Sberbank k NLB bo sicer NLB znova postala vodilna banka v Sloveniji glede na bilančno vsoto. Obenem je Brodnjak izrazil ponos, da je NLB včasih sama potrebovala reševanje, danes pa nastopa v vlogi tistega, ki rešuje.

Poslovalnice Sberbank so bile v ponedeljek in torek zaradi sankcij proti Rusiji ob njeni vojaški agresiji nad Ukrajino zaprte, poslovanje je bilo omejeno na kartično poslovanje, dvigi in plačila pa na 400 evrov dnevno. To je sprožilo veliko bojazni med strankami Sberbank in vrste pred bankomati in zaprtimi poslovalnicami.