Po dveh zmagah v prvem ciklu prvega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo je slovenska košarkarska reprezentanca v drugem močno razočarala. Zdelo se je, da je po odličnem nastopu na olimpijskih igrah v Tokiu in že omenjenih uspehih proti Hrvaški in Švedski ujela pravi ritem, a je Finska znova razkrila slabosti v slovenski igri, ki lahko selektorja Aleksandra Sekulića skrbijo. Z močnejšo postavo kot novembra je bil dvakrat precej nemočen proti nasprotniku, ki bi ga moral premagati. Zdaj bo Slovenija konec junija pod hudim pritiskom uspeha proti Hrvaški in Švedski, če bo želela ohraniti realne možnosti za preboj na svetovno prvenstvo.

Po slabi predstavi v Helsinkih je selektor Aleksander Sekulić pred tekmo v Kopru posegel po spremembah v ekipi. V moštvo je namesto Matica Rebca in Jakoba Čebaška uvrstil Žigo Samarja in Luko Ščuko, razveselila pa ga je tudi novica, da bo lahko računal na Klemna Prepeliča, ki je na ogrevanju pred petkovo tekmo začutil močno bolečino v hrbtu in jo moral zato spremljati s klopi za rezervne igralce. Ob pričakovani želji po maščevanju za poraz so navijači slovenske reprezentance bržkone računali na izjemno predstavo kapetana Eda Murića in soigralcev. Kako so se motili. Selektor Finske Henrik Dettman je dobro predvidel, kaj čaka njegove igralce na povratni tekmi, in jih na to dobro pripravil. Od uvodnega sodnikovega meta so namreč točno vedeli, kaj želijo in kako igrati. Napadi Finske so bili uigrani, saj so Sasu Salin in soigralci ostajali sami pri metu za tri točke ali pod košem pri polaganjih.

Slovenija se je na drugi strani mučila, do točk pa prihajala predvsem po individualnih vložkih. Sprva je več stavila na igro pod košem, kmalu pa tudi Mike Tobey več ni prihajal do žog. Edina svetla točka Sekulićevega moštva je bil debitant v članski izbrani vrsti Samar, ki se je pogumno podal v boj in navdušil predvsem z nepopustljivo igro v obrambi. Slovenija je v drugi četrtini nekajkrat zagrozila s povratkom, a je imel nasprotnik prav vsakokrat pripravljen odgovor. To je očitno načelo živce Slovencev, ki so v zaključku polčasa, ko je Sekulić na mestu organizatorja igre preizkusil Prepeliča, povsem pokleknili. Fincem je uspel delni izid 16:3, na glavni odmor pa so odšli s kar 21 točkami prednosti. Nemoč evropskih prvakov je najbolj slikovito prikazala poteza Tobeyja, ki si je ob odhodu s parketa strgal dres.

Ob vrnitvi iz slačilnice je imel naturalizirani Američan že novega, skupaj s soigralci pa je pred nadaljevanjem stopil v krog in si izmenjal nekaj motivacijskih besed. Slovenija se je podala v lov za gromozanskim zaostankom, po hitro izgubljeni žogi Prepeliča pa je kazalo, da od vsega skupaj ne bo nič. A košarkarji v modrih dresih niso klonili, temveč so še naprej vztrajali. Po delnem izidu 12:3 je bil zaostanek 12, Bonifika pa na nogah. Gostitelji so leteli na krilih dobrih obrambnih potez Gregorja Hrovata in Samarja, Finska pa je ponudila še nekaj priložnosti za znižanje zaostanka. A Slovenija jih ni sprejela, saj se je v njeno napadalno igro znova prikradla ihta. Nekaj zgrešenih metov iz neizdelanih položajev ter predvsem podaj v roke nasprotnika, pri čemer je prednjačil neprepoznavni Jaka Blažič, in nasprotnik je bil znova na prednosti skoraj 20 točk. Sredi zadnje četrtine se je Slovenija prvič v drugem polčasu spustila pod deset točk zaostanka, Bonifika pa je bila znova glasna. Ko je Blažič dve minuti in pol pred koncem zadel trojko za minus štiri in nato izsilil še osebno napako, so igralci na klopi od navdušenja podrli reklamni pano. Slovenija je šest sekund pred koncem prišla na tri točke zaostanka in imela celo napad za izenačenje, a je bil Prepelič pri metu za tri nenatančen.

»Lahko odnesemo obroče domov? Vedno, ko igramo v Kopru, odlično zadevamo,« je bil razumljivo prešerne volje selektor Finske Henrik Dettman. Precej bolj čemeren je bil Aleksander Sekulić: »Vedeli smo, s kom imamo opravka, in se na Finsko dobro pripravili. Tokrat smo želeli tudi mi tekmo začeti agresivno in trdo ter ustaviti njihove najnevarnejše strelce. A načrta nismo uresničili. Motilo me je, da smo bili premalo osredotočeni. Nato nam je padla samozavest, preveč smo se ukvarjali tudi s sodniškimi odločitvami. Finska je zadevala iz vseh položajev, mi pa nismo bili uspešni niti izpod obroča. Drugi polčas je bil precej boljši, a zelo težko se je vrniti po zaostanku za 21 točk. Še posebej, če imaš tako slab strelski dan, kot smo ga imeli mi. Poraza močno bolita. Zdaj se lahko dvignemo samo, če smo se iz tega kaj naučili. V prvi vrsti to, kako ne igrati, kot smo pokazali v prvem, in kaj moramo delati, kar smo prikazali v drugem polčasu.«

Kvalifikacije za SP, druga tekma 4. kroga v skupini C: Švedska – Hrvaška 98:105 – po dveh podaljških (21:14, 41:26, 59:50, 79:79, 88:88), vrstni red: Finska 3:1, Slovenija in Švedska po 2:2, Hrvaška 1:3.