Letošnja 94. podelitev oskarjev bo 27. marca znova potekala na enotni in tradicionalni lokaciji v gledališču Dolby v Hollywoodu. A tudi tokrat ne gre brez polemik. Potem ko se je podelitev zlatih globusov v sredini januarja zaradi kritik Združenja tujih dopisnikov Hollywooda, ki se otepa očitkov rasizma, seksizma in korupcije, namesto na rdeči preprogi zgodila na twitterju, je filmsko javnost zdaj razburila tudi ameriška filmska akademija. Ta predlaga, da bi osem nagrad podelili že pred dogodkom in jih nato dodali v televizijski prenos. V živo tako ne bi podelili kipcev za kratki film, kratki dokumentarni film, kratki animirani film, montažo, masko, izvirno glasbeno podlago, scenografijo in zvok.

Nevidni filmarji in padec gledanosti

»Draga akademija: vaši nori načrti niso zgolj pljunek v obraz lastnim članom, temveč filmski umetnosti nasploh,« po napovedi sprememb besed na facebooku ni izbiral John Ottman, dobitnik oskarja za montažo drame o glasbeni skupini Queen Bohemian Rhapsody. In dodal: »Bravo. Zabavna industrija je že tako in tako v očeh javnosti puhla in prazna. Rešitev ni več glasbenih točk in slabih šal, to preprosto ne bo dvignilo slabe gledanosti. Pač pa bi jo dvignila prireditev, ki bi resnično počastila ključne vidike filmarstva.« Njegovo mnenje deli tudi predsednik ameriškega združenja filmskih urednikov Alan Heim. »Razumemo željo akademije narediti dogodek bolj privlačen, toda s to potezo bodo dosegli zgolj to, da bo neviden del filmske umetnosti viden še manj.«

Oskarjev v naštetih osmih kategorijah akademija sicer ne bi podelila v neposrednem prenosu, ker si želi »bolj poenostavljeno in televiziji prijazno oddajo«. V prevodu? Dvigniti želijo seveda številke gledanosti, ki v zadnjem desetletju neusmiljeno padajo. Povedni v tem pogledu so bili lanskoletni oskarji. Chloé Zhao je po eni strani s filmom ceste Deželo nomadov postala šele druga ženska in prva Azijka s kipcem za režijo, po drugi strani pa je bil večer z vidika gledanosti zgodovinska polomija. Večer, ki je v luči covidnih razmer potekal na relaciji Los Angeles, London in Pariz, si je ogledalo pičlih deset milijonov gledalcev, kar je več kot pol manj v primerjavi z letom prej in štirikrat manj, če se sprehodimo v leto 2010, ko je Kathryn Bigelow z Bombno misijo postala prva ženska v zgodovini z oskarjem za režijo.

Bo do sprememb res prišlo?

»Potem ko smo pozorno prisluhnili predlogom naše filmske skupnosti, našega TV-partnerja in vseh, ki imajo radi oskarje, je bilo očitno, da moramo sprejeti nekatere pomembne odločitve v zvezi s prihodnostjo naše oddaje in organizacije,« je neslavno odločitev razložil predsednik akademije David Rubin. Cilj akademije je bil seveda utišati kritike, da je slovesnost predolga in vse bolj dolgočasna. Podelitev v povprečju traja tri ure in pol, vodilni pa želijo večer zamejiti na tri ure. Spremembe naj bi tako omogočile več časa za komične točke, filmske posnetke in glasbene nastope, je napovedal Rubin. »Zavedamo se, da lahko spremembe sprožijo pomisleke glede pravičnosti, zato prosimo za razumevanje. Cilj je najti ravnovesje, da bo večer zadovoljil tako nominirance, člane akademije kot tudi gledalce.«

Njegove besede so glede na številne odzive naletele na gluha ušesa. O oskarjih se sicer govori, a iz napačnih razlogov, kar že odpira vprašanje, ali se bo ponovil scenarij iz leta 2019. Takrat je želela akademija štiri kipce podeliti kar med reklamnimi bloki. Na tnalu so bili oskarji za kratki film, montažo, fotografijo in masko, do spremembe pa nazadnje ni prišlo. Tudi zaradi protestnega pisma, ki so ga med drugimi podpisali Alfonso Cuarón, George Clooney, Brad Pitt, Kerry Washington, Alejandro G. Iñárritu, Guillermo del Toro in Frances McDormand. Zanimivo bo torej videti, ali bo ogorčenje tudi letos povozilo marketinške ideje vodstva.

Vroča kri tudi glede covidnega protokola

Akademija je bila letos pod pritiskom javnosti tudi ob razgrnitvi zaščitnih ukrepov. 2500 povabljenih gostov v občinstvu, vključno z vsemi nominiranimi, bo moralo pokazati dokazilo o cepljenju in vsaj dva negativna PCR-testa, lažje jo bodo odnesli nastopajoči in voditelji, ki bodo potrebovali test, ne pa tudi dokazila o cepljenju. Odločitev so po poročanju tujih medijev sprejeli v skladu s pravili v Los Angelesu, glede na sedežni red pa se bodo razlikovale tudi zahteve glede nošenja mask. V senci polemik je vendarle povsem jasno, kdo bi lahko masko največkrat snel za veliki govor. Glavni favorit z 12 nominacijami je neovestern Moč psa, Jane Campion je prva režiserka z več kot eno nominacijo za režijo, Netflix pa lovi prvi kipec za najboljši film.