Ženska skakalna reprezentanca je v avstrijskem Hinzenbachu znova pokazala izjemno moč in nadaljuje suvereno pot k prestižni osvojitvi pokala narodov, v katerem ima Slovenija po novem 232 točk prednosti pred Avstrijo. Kljub izjemnim uspehom ta konec tedna so se v slovenski tabor prikradle tudi nerazumljive napake.

26-letna Urša Bogataj je po naslovu olimpijske prvakinje v Pekingu odlično formo pokazala tudi na sobotni posamični tekmi v Avstriji. Po 153 nastopih v svetovnem pokalu ji je uspelo priti do prve zmage. Do te je prišla na suveren način, saj je povsem deklasirala konkurenco. V finalu je celo nastopila z zaletnega mesta nižje od tekmic in bila vseeno najdaljša. »S tekmo sem res zelo zadovoljna, saj sem naredila dva dobra skoka,« je bila po tekmi presenetljivo redkobesedna, a zelo nasmejana skakalka iz Briš pri Polhovem Gradcu. Izjemen ekipni uspeh močne slovenske reprezentance je z drugim mestom dopolnila Nika Križnar. »Zelo sem vesela dobrih skokov in hkrati tega, da sem lahko stala zraven Urše na stopničkah ter poslušala himno,« je bila zadovoljna Križnarjeva, ki je tudi zelo dobra prijateljica Bogatajeve. Smejalo se je tudi glavnemu trenerju Zoranu Zupančiču. »Dobili smo približno tisto, kar smo želeli. Lansko dvojno zmago smo ponovili. Čestitke Urši za prvo zmago v svetovnem pokalu ter Niki Križnar za drugo mesto. Zdaj si bo treba postaviti tudi višje cilje in razmišljati celo o trojni zmagi,« je dejal Zupančič, ki je bil zadovoljen tudi z 12. in 13. mestom Špele Rogelj in Maje Vtič ter 25. mestom Katre Komar.

Draga napaka Zupančiča

Ravno ko se je zdelo, da gre slovenski ženski ekipi vse kot po maslu, se je včeraj v kvalifikacijah zgodila huda napaka. Ob težavah, ki jih je povzročal veter, je Zupančič dal znak za skok Urši Bogataj v trenutku, ko se luč na semaforju še ni spremenila v zeleno. Bogatajeva je upoštevala trenerjeva navodila, se spustila po skakalnici in sledila je diskvalifikacija. Najbolj vroča skakalka ta hip je kljub najdaljšemu skoku ostala brez nastopa na tekmi. Ostala pa je tudi brez možnosti za naziv alpske krone, v seštevek katere so se zbirali skoki s posamičnih tekem v Ramsauu in Hinzenbachu. Bogatajeva je bila do diskvalifikacije prepričljivo vodilna tekmovalka seštevka, nato pa je ostala brez možnosti za osvojitev denarne nagrade 10.000 švicarskih frankov, kolikor je prejela zmagovalka.

»Do diskvalifikacije je prišlo zaradi moje napake,« se je Bogatajevi opravičil in pokesal trener Zupančič. Na njegovo srečo je napako popravila Križnarjeva, ki je drugemu mestu dodala še zmago, priborila pa si je tudi naziv alpske krone in bogato nagrado. »S skoki in rezultatom nisem čisto zadovoljna predvsem zaradi diskvalifikacije Urše. Nekako ni bilo v redu, bila sem hkrati jezna in žalostna, da se ji je to zgodilo. Upam, da se take napake ne bodo več dogajale,« je bila kljub zmagi kar malce žalostna 21-letnica. »To krono si zasluži bolj Urša, kaže res vrhunske rezultate. Upam, da vzame globus in se izkaže na nadaljnjih tekmah,« je še dodala. Kljub najboljšemu rezultatu sezone (6. mesto) znova ni bila povsem zadovoljna Špela Rogelj. »Vem, da so skoki na ravni stopničk. Upam, da se sreča čim prej obrne na mojo stran in da lahko še s številkami pokažem tisto, česar sem res zmožna.«

Lahti ostaja zaklet za slovenske orle

Moška karavana se je v Lahtiju v soboto najprej pomerila na ekipni tekmi. Selektor Robert Hrgota je tokrat za slovensko četverico izbral Žigo Jelarja, Timija Zajca in brata Ceneta ter Petra Prevca. Čeprav skakalnica v Lahtiju Slovencem tradicionalno ni po godu, saj so se tam na posamičnih tekmah v vsej zgodovini le trikrat uvrstili na oder za zmagovalce in na 20 ekipnih dvakrat prišli do drugega mesta, je bila slovenska posadka tokrat vse do zadnjega skoka v igri za zmago. Po sedmih skokih je imela Slovenija še 12,7 točke prednosti pred Avstrijo. Za Slovenijo je moral skok opraviti le še kapetan Peter Prevc, za Avstrijo je bil na vrhu še petkov zmagovalec Stefan Kraft. Avstrijcu je uspel izjemen skok in je zaostanek prelevil v zmago severnih sosedov, Slovenija pa se je še tretjič morala zadovoljiti z drugim mestom. »Za nami je lepa tekma. Na koncu nam je malo zmanjkalo za zmago. Stefan Kraft je na tej skakalnici zares izjemen,« je tekmo ocenil selektor, ki ni bil preveč razočaran, čeprav je Slovenija že tretjič letos zmago zapravila v zadnjem skoku. »Zelo sem vesel, da sem dobil priložnost v ekipi, pokazal sem lepe skoke. Uspelo nam je osvojiti stopničke in to je super rezultat,« pa je po tekmi razmišljal Žiga Jelar, ki je upravičil uvrstitev v ekipo.

Na včerajšnji posamični tekmi je po prvi seriji kazalo, da bi se bera stopničk v Lahtiju za Slovenijo lahko povečala. Cene Prevc na 6., Žiga Jelar na 8. in Peter Prevc na 11. mestu so imeli odlično priložnost, da napadejo oder za zmagovalce, a so v finalu vsi pokvarili svoje uvrstitve in tako z dosežki ta konec tedna precej zaostali za ženskim delom ekipe. Jelar je bil na koncu deveti, Cene Prevc pa mesto za njim. Do točk je ob Petru Prevcu prišel še Timi Zajc. V izjemno napeti tekmi sta bila zmagovalca kar dva, saj sta Halvor Egner Granerud in Rjoju Kobajaši zbrala enako število točk. Kobajaši je s svojo sedmo zmago v sezoni znova prevzel majico vodilnega, saj je bil Karl Geiger tokrat peti.