Aktualni evropski prvaki bodo odslej pod skrbništvom klubske dobrodelne organizacije, sporočilo kluba prenaša francoska tiskovna agencija AFP. Abramovič s tem predaja upravljanje kluba, a ostaja njegov lastnik, medtem pojasnjujejo angleški mediji, s čimer naj bi omogočil nadaljnje redno delovanje kluba, tudi če bi ga doletele sankcije, sprejete po ruski invaziji Ukrajine.

»V skoraj 20 letih kot lastnik Chelsea sem na svojo vlogo vedno gledal kot na vlogo skrbnika kluba, katerega naloga je, da smo čim bolj uspešni in da gradimo za prihodnost ter odigramo tudi pozitivno vlogo v širši skupnosti,« je v izjavi zapisal Abramovič, ki dolga leta živi v Veliki Britaniji.

Kot je zatrdil 55-letni ruski oligarh, je vse odločitve od njegovega prevzema kluba leta 2003 vedno sprejemal v dobro kluba. »Še vedno sem zavezan tem vrednotam, zato danes Chelsea FC predajam v skrbništvo in upravljanje dobrodelne ustanove Chelsea,« je zapisal.

Odkar je prevzel klub so Londončani osvojili pet naslovov angleškega prvaka in dva evropska naslova.

Rusija je od četrtkove invazije na Ukrajino pod vse večjim pritiskom Zahoda, ki je sprejel številne gospodarske sankcije in ukrepe za izolacijo ruskih odločevalcev in vplivnežev.

S sprejemom vse bolj ostrih sankcij pa se je v Veliki Britaniji odprla razprava o vlogah ruskih milijarderjev s tamkajšnjim prebivališčem. V britanskem parlamentu se je med razpravo o sankcijah omenil tudi Abramovič, ki ga je ena od opozicijskih poslank imenovala za enega od 35 »ključnih podpornikov« Putina, poroča AFP. Medtem Abramovič po poročanju britanskega časnika The Guardian vztrajno zanika povezave s Putinom.

Trener kluba Thomas Tuchel je v petek priznal, da je po ruski invaziji nad Ukrajino »veliko odprtih vprašanj glede stanja kluba«.

Ukrepe proti Rusiji so v preteklih dneh sprejele tudi številne športne organizacije. Tako je Mednarodni olimpijski komite (Mok), ki je obsodil rusko vojaško invazijo na Ukrajino, kar predstavlja tudi kršenje olimpijskega premirja, v petek pozval vse športne zveze k odpovedi ali preselitvi prihajajočih tekmovanj v Rusiji in Belorusiji.

Pri krovni olimpijski organizaciji so pozvali tudi k temu, da na mednarodnih športnih tekmovanjih prireditelji ne obešajo ruskih in beloruskih zastav ali igrajo državnih himen teh dveh držav.

V nogometnem svetu je v petek Evropska nogometna zveza (Uefa) letošnji finale lige prvakov prestavila iz Sankt Peterburga v Pariz. Dodatno naj bi bila tudi vse bližje prekinitvi pokroviteljske pogodbe z ruskim plinskim gigantom Gazpromom, je v zadnjem dnevu poročalo več angleških medijev.