Pomembno vlogo pri spremljanju vojne v Ukrajini igrajo tehnološka podjetja in družbena omrežja, česar se zavedajo tudi ruski in ukrajinski voditelji.

Podpredsednik ukrajinske vlade Mihajlo Fedorov je ameriškega tehnološkega velikana Apple pozval, naj Rusijo odreže od svojih storitev. »Poteza bi mlade in aktivne Ruse motivirala, da se uprejo vojaški agresiji,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v pismu Applovemu izvršnemu direktorju Timu Cooku v pismu zapisal Fedorov.

Medtem je Rusija v petek sporočila, da bo omejila dostop do Facebooka. Platforma pogosto cenzurira ruske državne medije, družbi Meta, ki je lastnica Facebooka, očita ruski organ za spletni nadzor Roskomnadzor.

Na drugi strani je Facebook po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ruskim državnim medijem prepovedal oglaševanje na svoji platformi. »Ruskim državnim medijem onemogočamo oglaševanje in služenje denarja na naših platformah,« je dejal vodja Facebookove službe za varnost Nathaniel Gleicher.

Facebookova krovna družba Meta je v petek potrdila načrte Rusije o omejitvi dostopa do njihovih storitev, potem ko je ameriško podjetje zavrnilo zahteve ruskih oblasti, da opustijo orodje za preverjanje dejstev in odpravijo opozorilne oznake na platformi.