Dvakratna olimpijska prvakinja iz Pekinga Bogatajeva je zadržala sijajno formo in po odličnih skokih na petkovi ekipni tekmi tudi na posamični dosegla najboljša izida obeh serij. V prvo je skočila 93 m, v drugo meter manj in obakrat kot edina preskočila mejo 90 m.

»Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljna. Naredila sem res dva dobra skoka. Včeraj je bil en, danes dva in to je bilo dovolj za današnjo zmago,« je na kratko tekmo ocenila 26-letna dvakratna olimpijska prvakinja.

Za Bogatajevo je bila to prva zmaga v svetovnem pokalu, pred tem je sedemkrat stala na odru za zmagovalke, od tega dvakrat na drugi ter petkrat na tretji stopnički. Pred nekaj tedni je Bogatajeva na olimpijskih igrah osvojila zlato kolajno tako na posamični kot na tekmi mešanih ekip.

Drugo mesto je osvojila bronasta s posamične tekme v Pekingu Križnarjeva. Prav tako olimpijska prvakinja z mešane ekipne tekme je danes za rojakinjo in prijateljico zaostala 22 točk, a na koncu zanesljivo ugnala tretjo Ederjevo za 16. stopničke v svetovnem pokalu.

»Še ena lepa tekma je za mano. Zdi se mi, da sem naredila lep napredek iz prve v drugo serijo. Končno sem začutila tudi podlago pod sabo. Odneslo me je, kot me je. Zelo sem vesela današnje predstave in hkrati sem zelo vesela, da sem lahko stala zraven Urše na stopničkah in poslušala himno,« je pristavila Križnarjeva.

Špela Rogelj (196,0) je po zmagi v današnjih kvalifikacijah na tekmi skočila nekoliko slabše in zasedla 12. mesto. Maja Vtič (191,8) je v Hinzenbachu že na ekipni tekmi skakala solidno, formo pa je potrdila še na prvi od dveh posamičnih tekem in s 13. mestom dosegla najboljšo uvrstitev po tekmi na Holmenkollnu marca 2017, ko je bila 11.

Katra Komar (176,9) je osvojila prve točke po lanskem Čajkovskem, ko je bila 29. Tokrat je v drugi seriji napredovala za dve mesti in končala na 25. mestu.

Najboljša skakalka te zime, domačinka Marita Kramer (208,2), je bila danes le peta, a je še naprej prepričljivo najboljša v skupnem seštevku. Ima namreč 915 točk. Na drugo mesto se je prebila Bogatajeva (701), tretja ostaja v Hinzenbachu odsotna Nemka Katharina Althaus (698), četrta pa Križnarjeva (641).

Ponovili lansko dvojno zmago

Z razpletom tekme je bil zadovoljen glavni trener slovenskih skakalk Zoran Zupančič. »Danes smo dobili približno tisto, kar smo želeli. Lansko dvojno zmago smo ponovili. Čestitke Urši za prvo zmago v svetovnem pokalu in za izjemne skoke. Niki Križnar za drugo mesto in celotni ekipi za dosežene točke. Res sem vesel po takem tekmovanju. Zdaj so na vrsti res še večji cilji. Počasi bo treba razmišljati o trojni zmagi, ker nam je to danes na kvalifikacijah že uspelo.«

V pokalu narodov je Slovenija povišala prednost pred Avstrijo. Razmerje v točkah je zdaj 2907:2658.

V nedeljo bo na tradicionalnem avstrijskem prizorišču tekem svetovnega pokala še ena posamična preizkušnja. Začela se bo ob 13.40.