Po hudem mrazu na olimpijskih igrah v Pekingu je smučarske skakalce na nadaljevanju svetovnega pokala v Lahtiju pričakala prava zimska idila z močnim sneženjem. Tako so za današnjo nadomestno tekmo iz Sapora izvedli le eno serijo za trening, v kateri je bil najboljši Cene Prevc s skokom 122,5 metra, nato pa kvalifikacije zaradi močnega sneženja odpovedali. Tekmo s kar 68 skakalci so izpeljali brez težav, 23. v karieri je zmagal Avstrijec Stefan Kraft. Njegov rojak Ulrich Wohlgenannt, ki letos kraljuje v celinskem pokalu, namreč ni vzdržal bremena vodstva po prvi seriji, kar je bilo tudi pričakovano, saj je bila doslej njegova najboljša uvrstitev 22. mesto – in je nazadoval na šesto mesto. V boju za veliki kristalni globus je bil vodilni Nemec Karl Geiger peti, Japonec Rjoju Kobajaši pa sedmi.

Pet Slovencev med dobitniki točk

Slovenci so nadaljevali tradicijo, da se na tekmah v Lahtiju ne uvrščajo na stopničke, na katerih so od leta 1980 stali zgolj trikrat. Celo takrat, ko je bil Peter Prevc v šampionski formi in je podiral rekorde, je prišel najvišje dvakrat do četrtega in enkrat do petega mesta. Danes je bil 29-letni kapetan najboljši Slovenec na osmem mestu, kamor je po popolnem napadu v finalu napredoval s 15. mesta. »Dolg in zanimiv dan v Lahtiju. Po le enem skoku za trening in odpadlih kvalifikacijah sem se zbral kar dobro. Prvi skok ni bil najboljši, drugi pa takšen, kot se za finale spodobi, zato sem zadovoljen z uvrstitvijo,« je povedal Peter Prevc.

Njegov brat Cene Prevc je z devetim mestom dopolnil dve slovenski uvrstitvi med najboljšo deseterico. »Na treningu sem rezultatsko odletel najbolje. Na tekmi sta bila skoka vrhunska, a malo je zmanjkalo, zato me je Peter 'našišal'. Na naslednjih tekmah v Lahtiju pa 'gas' in morda bomo v boju za lepa mesta,« je dodal Cene Prevc. Točke so osvojili še Timi Zajc (20. mesto), Žiga Jelar (27. mesto) in prvič v sezoni Anže Semenič (29. mesto), medtem ko je Lovro Kos ostal brez finala.

»Že drugi skok v Lahtiju je pomenil tekmo. V zahtevnih razmerah je bila tekma težka, skakanje Petra in Ceneta Prevca pa solidno. Ostali so delali manjše napake, a se mi zdi, da bodo to popravili in bomo šli konec tedna v boj za visoka mesta,« je optimist selektor Robert Hrgota. Na Finskem zaradi blažje bolezni ne nastopa Anže Lanišek, najboljši Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala. Jutri bo v Lahtiju ekipna tekma (16.30) in v nedeljo tekma posameznikov (ob 16. uri).

Neustrezen dres Rogljeve je Slovenkam odnesel zmago

Na ekipni tekem žensk v Hinzenbachu je vse kazalo na zmago Slovenk. Urša Bogataj, Maja Vtič, Špela Rogelj in Nika Križnar so letele v svojem razredu ter iz skoka v skok povečevale prednost pred tekmicami. Tik ob koncu prve serije so doživele šok, saj je bila Špela Rogelj diskvalificirana zaradi neustreznega dresa, zato so bile po prvem polčasu namesto na prvem mestu s prednostjo 34,5 točke šele na petem mestu z 28,7 točke zaostanka za tretjo Japonsko. V finalu so Slovenke iz skoka v skok zmanjševale zaostanek in na koncu celo z enim skokom manj osvojile tretje mesto. Za Rusinjami na drugem mestu so zaostale le za pol točke. »Napadali smo prvo mesto, dosegli stopničke, kar je odličen rezultat,« je bil jedrnat Zoran Zupančič. Na tekmah posameznic jutri in v nedeljo (oba dneva začetek ob 13.45) je napovedal napad na višje stopničke, kot so jih njegove varovanke zasedle danes.

Premočno najboljši posameznici ekipne tekme sta bili Bogatajeva (243,3 točke) in Križnarjeva (230,5) pred Avstrijko Kramerjevo (221,2). »S skoki sem zadovoljna, saj so bili kar dobri. Če si z enim skokom manj vseeno tretji, je to za ekipo super dosežek,« je bila po tradiciji jedrnata Urša Bogataj. Njena sostanovalka in velika prijateljica Nika Križnar je bila seveda zgovornejša. »Odličen dan z vzponi in padci. Kljub enemu skoku manj smo bile blizu drugemu mestu. Lahko smo veseli in proti večeru lahko gremo z dvignjeno glavo. Hvala ekipa za super skoke. Ekipni duh nas dela tako močne. Veselim se tekem posameznic.«