Medtem, ko je spomladi in poleti zelenjava najboljša sveža, je v preostalih mesecih leta odlična prav pečena zelenjava, s katero lahko pripravimo ne le enolončnice (za kar jo večinoma uporabljamo pozimi), ampak tudi odlične in hranljive solate. Zelenjavo nadišavite z olivnim oljem, odličnimi in polnimi začimbami in pecite v pečici toliko časa, da postane mehka, naravno sladka in res odlična.
Recept za to solato je odličen tudi zato, ker jo lahko prilagodimo svojemu okusu in sestavinam, ki jih imamo na izbiro. Solato sestavite z:
• katero koli zelenjavo: brokolijem ali cvetačo, sladkim krompirjem ali rumeno bučo, koromačem, papriko, čebulo, korenjem …
• katero koli žitarico: bulgurjem, kvinojo, kuskusom, rižem …
• katerimi koli oreščki: indijskimi oreščki, pistacijami, lešniki, orehi …
• katerim koli sadjem: jabolkom, hruško … (sadje je v solatah odlično!)
• in čudovitim prelivom: odličen je limonin, balzamični, gorčični …
Izberete lahko karkoli in si solato prilagodite okusu. Ko pa jo pripravite večkrat, pa lahko glavne izbrane sestavine tudi spreminjate in si tako vsakič pripravite čisto novo solato in nove okuse. Ker ta solata vsebuje vse, kar potrebujemo za hranljiv obrok, je fantastičen samostojen obrok, če želite, pa poleg pripravite še prilogo po izbiri.
Solato lahko pripravite tudi vnaprej in s seboj odnesete v službo, šolo … Prelito s prelivom pojejte še isti dan, če pa vse sestavine za solato in preliv hranite ločeno in združite tik pred postrežbo, pa v hladilniku predpripravljena solata zdrži še kak dan ali dva več. Jabolko v tem primeru pokapajte z malo limoninega soka, da ne porjavi ali pa ga narežite šele pred postrežbo.
Najprej pa še nekaj idej za hranljive in odlične solate, ki so primerne za samostojen obrok:
• Solata z rjavim rižem, zelenim stročjim fižolom in okisano čebulo
• Solata s pečeno bučo, feto, balzamičnim prelivom in kandiranimi orehi
• Pisana solata s pečenim brokolijem, krutoni, jajcem in gorčičnim prelivom
• Solata s čičeriko, artičokami, feto in limoninim prelivom
• Kvinojina solata s pečenim sladkim krompirjem, motovilcem in mocarelo
Še veliko več idej za solate pa najdite pod oznako Solate.
Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!
PRIPRAVA
SESTAVINE (za 2-4 osebe):Sestavine za solato:
1/2 glavice brokolija (ali cvetače)
1 sladek krompir (ali rumena buča)
1/2 koromača
olivno olje
1 žlička mešanih zelišč (timijan, rožmarin, pehtran ...)
poper po okusu
1 pest nesoljenih indijskih oreščkov (ali katerih drugih oreščkov in/ali semen)
120 g bulgurja (ali katero drugo žitarico)
Sestavine za preliv:
sok 1 limone
6 žlic olja
1 žlička agavinega sirupa ali medu
1 ščepec soli
poper po okusu
1/4 žličke mletega česna
1 večji šopek svežega peteršilja
PRIPRAVABrokoli narežite na cvetke, krompir olupite in narežite na kockice, koromač pa na rezinice. Zelenjavo prenesite v skledo, jo prelijte z oljem in potresite z začimbami in dobro premešajte. Pekač obložite s papirjem s peko, nanj razporedite zelenjavo in pecite približno 30 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj.
Bulgur skuhajte v soljeni vodi po navodilih na embalaži. Nato ga dobro odcedite, če ostane kaj vode, ter pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
Peteršilj sesekljajte in prenesite v posodico. Dodajte še vse ostale sestavine za preliv in dobro zmešajte ali pretresite.
Kuhan bulgur prenesite v veliko skledo, dodajte pečeno zelenjavo in na rezinice ali na kockice narezano jabolko ter indijske oreščke. Vse prelijte s prelivom in nežno premešajte ter postrezite.