»Uefa si neutrudno prizadeva in dela na razvoju in promociji nogometa v skladu z evropskimi vrednotami, kot sta mir in spoštovanje človekovih pravic. Pripravljeni smo ponuditi roko ljudem v Ukrajini, celotno zadevo pa jemljemo zelo resno,« je že dan pred dokončno odločitvijo na sedežu v Nyonu v Švici o selitvi finala lige prvakov iz rojstnega mesta ruskega predsednika Vladimirja Putina (zdaj Sankt Peterburg, nekdanji Leningrad) v Pariz v izjavi za javnost zapisala evropska nogometna zveza.

Preložitev velikega finala je že tretja zapored v zadnjih treh letih, kajti pred tem sta bila sklepna dvoboja sezone 2020 in 2021 preložena zaradi pandemije koronavirusa: pred dvema letoma iz Turčije (Istanbul) na Portugalsko (Lizbona), lani pa iz Rusije (Sankt Peterburg) prav tako na Portugalsko (Porto).

Ob tem se še posebej zahvalila francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu za njegov velik osebni prispevek pri prestavitvi zadnjega dejanja elitnega nogometnega dogodka iz Rusije v Francijo. Vodstvo evropske zveze se je s francosko vlado dogovorilo tudi za različne ukrepe in dejanja za pomoč nogometašem in njihovim družinam v Ukrajini.

»Zagotoviti jim moramo vsestransko pomoč ter rešiti tako nogometaše kot njihove družine, ki jim v Ukrajini grozijo človeško trpljenje, uničenje in izgon,« je še zapisalo Uefino vodstvo. Kot zanimivost velja omeniti, da je ruski energetski gigant Gazprom eden glavnih sponzorjev evropske nogometne lige prvakov.

Rusi in Ukrajinci bodo domače tekme igrali na nevtralnem terenu

Na seji izvršnega odbora krovne zveze, ki združuje 55 držav članic, so sprejeli tudi odločitev, da bodo klubi iz Ukrajine in Rusije ter reprezentance obeh držav vse domače tekme pod Uefinim okriljem za nedoločen čas igrale na nevtralnih območjih.

Še vedno pa ni uradne odločitve Mednarodne nogometne zveze (Fifa) o usodi kvalifikacijskih tekem za svetovno prvenstvo, ki bo od 21. novembra do 18. decembra letos v Katarju. Konec marca bi morala Moskva najprej gostiti polfinale dodatnih kvalifikacij med Rusijo in Poljsko, v primeru ruske zmage pa še veliki finale med domačo izbrano vrsto in polfinalnim zmagovalcem dvoboja Švedska – Češka. Toda nogometne zveze Češke, Poljske in Švedske so že napovedale, da zaradi ruskega vojaškega napada na Ukrajino v nobenem primeru ne bodo igrale dodatnih kvalifikacij v Rusiji.

Mednarodni olimpijske komite poziva vse športne zveze k odpovedi tekmovanj v Rusiji in Belorusiji

Mednarodni olimpijski komite (Mok), ki je obsodil rusko vojaško invazijo na Ukrajino, kar je pomenilo tudi kršenje olimpijskega premirja, je pozval vse športne zveze k odpovedi ali preselitvi prihajajočih tekmovanj v Rusiji in Belorusiji.

"Izvršni odbor Moka danes poziva vse športne zveze, da odpovejo ali preselijo njihova tekmovanja, načrtovana v Rusiji ali Belorusiji," so zapisali pri Moku in dodali, da morajo resno jemati kršenje olimpijskega premirja ter prvenstveno zagotoviti varnost športnikov. Sam Mok sicer nima načrtovanih dogodkov v Rusiji in Belorusiji.

So pa pri krovni olimpijski organizaciji pozvali tudi k temu, da na mednarodnih športnih tekmovanjih ne obešajo ruskih in beloruskih zastav ali igrajo državnih himen teh dveh držav. To pa na tistih tekmovanjih, za katere ne velja že podobna prepoved za Rusijo od Svetovne protidopinške agencije Wade.

Kot so dodali pri Moku, izvršni odbor izraža globoko zaskrbljenost za varnost olimpijske skupnosti v Ukrajini, posebna delovna skupina pa je v stiku z ukrajinsko olimpijsko družino za boljšo koordinacijo glede humanitarne pomoči.

Mok poziva to delovno skupino, naj še naprej pozorno spremlja dogajanje in obvešča Mok, tudi zaradi tega, če bodo potrebni dodatni amandmaji k današnji resoluciji.

Hkrati so pri Moku dodali, da popolnoma podpirajo Mednarodni paraolimpijski komite IPC za prihajajoče paraolimpijske igre v Pekingu.

Ukrepala sta tudi FIS in F1

Zaradi vojaške agresije Rusije nad Ukrajino sta ukrepali tudi vodstvi Mednarodne smučarske zveze (Fis) in formule ena.

Fis je odpovedala vse tekme za svetovni pokal v moški in ženski konkurenci v smučarskih skokih, smučarskih tekih, smučarskem krosu in akrobatskih skokih, ki so bile v programu tekmovanj predvidene v Rusiji ob koncu letošnje sezone 2021/22.

Mednarodna krovna smučarska zveza je tako za konec tega tedna odpovedala tekme v smučarskem krosu v Sunny Valleyju in akrobatskih skokih v Jaroslavlju, prav tako vse načrtovane preizkušnje v ženskih smučarskih skokih med 18. in 20. marcem v Nižjem Tagilu ter med 25. in 27. marcem v Čajkovskem in zaključka svetovnega pokala v smučarskih tekih med 18. in 20. marcem v Tjumnu. Že pred tem je več nacionalnih smučarskih zvez po Evropi odpovedalo udeležbo na mednarodnih tekmah v Rusiji, danes pa je takšen ukrep sprejela tudi Smučarska zveza Slovenije (SZS).

Vodstvo formule ena pa je odpovedalo dirko za veliko nagrado Rusije v Sočiju, ki je bila na koledarju za sezono 2022 predvidena 25. septembra.