Pogačar (UAE Team Emirates) je peti dan domače dirke svoje ekipe začel z dvema sekundama prednosti pred najbližjim zasledovalcem, Italijanom Filippom Ganno (Ineos Grenadiers). Končal pa ga je štiri sekunde pred svetovnim prvakom v vožnji na čas. Triindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je namreč proti Italijanu na prvem vmesnem sprintu pridobil dve sekundi.

Ključnih trenutkov v etapi s tem še ni bilo konec. Okoli 40 km pred koncem etape je Pogačar s pomočjo ekipe odbil še poskuse napadov tekmecev v malenkost močnejšem bočnem vetru. Še več dela pa je imel slovenski as 7,5 km pred ciljem, ko je moral s predrto zračnico po novo kolo. Moštvo je znova opravilo dobro delo ter hitro nadoknadilo okoli 25 sekund zaostanka za vse hitrejšo glavnino. Ta je takrat lovila zadnjega ubežnika, Čeha Michaela Kukrleja (Gazprom-RusVelo). Ujela ga je 2,8 km pred ciljem.

Nato so na vrsto prišli sprinterski vlaki, najbolje pa se je kljub odsotnosti njegovega najbolj zvestega pomočnika odrezal Philipsen. Slavil je 16. zmago v karieri in drugo na letošnji prvi dirki svetovne serije, dobil je tudi prvo etapo. Drugo mesto je pripadlo Nizozemcu Olavu Kooiju (Jumbo-Visma), tretji pa je bil Irec Sam Bennett (Bora-Hansgrohe).

Pogačar ima v skupnem seštevku štiri sekunde naskoka pred Ganno

Pogačar in Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) sta v cilj pripeljala v času glavnine. Dvakratni zmagovalec Toura Pogačar ima v skupnem seštevku štiri sekunde naskoka pred Ganno, tretji pa je Rus Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe), ki je danes prav tako vzel eno bonifikacijsko sekundo, in zaostaja 14 sekund.

Do konca bosta še dve etapi. Petkova šesta (180 km) okoli razstavišča Expo 2020 bo ravninska s predvidenim ciljnim sprintom, v soboto pa se bodo za konec dirke kolesarji podali na Džebel Hafit (10,9 km/6,7 %), kjer bo okronan četrti zmagovalec dirke po ZAE, odkar je postala del svetovne serije.