Da slovenska moška teniška reprezentanca na tekmah Davisovega pokala v zadnjih letih tekmuje oslabljena, je praksa. Razlogov je več in segajo od poškodb do lastnih interesov. Slovenski teniški grb ni čast, kakršno je mogoče videti v številnih drugih športih. Navsezadnje Slovenija lani na olimpijskih igrah sploh ni imela svojega predstavnika. Slovensko moško reprezentanco v Davisovem pokalu prihodnji teden v kvalifikacijah za 1. svetovno skupino čaka dvoboj v Čilu, ki bo izrazit favorit, saj ima štiri igralce znotraj najboljših 150 na svetu, najvišje pa je uvrščen Cristian Garin na 27. mestu.

Rola se veseli dvoboja

Slovenija si je dvoboj s Čilom priborila z zmago proti Paragvaju septembra lani v Portorožu, ne glede na razplet dvoboja v Vini del Mar v Čilu pa reprezentanco septembra letos čaka še en dvoboj v Davisovem pokalu – v primeru zmage v svetovni skupini 1, ob porazu pa v svetovni skupini 2. Kapetan Slovenije Grega Žemlja je v reprezentanco poklical izkušenega Blaža Rolo ter tri igralce, rojene v tem tisočletju, Sebastiana Dominka, Bora Artnaka in Matica Dimica.

»Žal sem jeseni pred zadnjim reprezentančnim dvobojem zbolel za covidom, zato sem moral nastop odpovedati. Vabilu sem se z veseljem odzval. V Južni Ameriki sem bil že večkrat, a na tako dolgem potovanju z reprezentanco še nisem bil. Kdo je favorit in kdo ne, nima pravega pomena. Najpomembnejše je, da vsak od nas pokaže svoj maksimum,« pravi 185. igralec na svetu Blaž Rola, ki ima nekaj težav z vneto tetivo na nožni mišici, zaradi katere je dva tedna treningov v zaostanku. Ptujčan, ki z družino živi v Ljubljani, bo po dvoboju Davisovega pokala ostal v Čilu, kjer bo igral na dveh turnirjih serije challenger.

Artnak že v Braziliji

Grega Žemlja je pojasnil, da se moštvo od 1. februarja naprej zbira na reprezentančnih akcijah v Portorožu, kjer se pripravlja na peščeni podlagi. Veseli se, da se bliža datum odhoda, saj je bilo treba izpolniti številne papirje, kar je vsem jemalo energijo. »Ko sem prevzel kapetansko funkcijo, sem obljubil, da bom pomladil reprezentanco. Veliko raje imam v ekipi debitanta kot nekoga, ki bo igral zadnjič. Tomu Kočevarju Dešmanu sem hvaležen, da je vstopil v ekipo proti Paragvaju. Hkrati sem mu tudi povedal svoje stališče, zakaj se tokrat nisem odločil zanj. V reprezentanci imamo tri igralce, stare med 17 in 20 let, ki jim moramo dati priložnost, če želimo od njih v prihodnosti pričakovati, da bodo nosili glavno breme,« odgovarja Grega Žemlja ter dodaja: »Bolj pomembno se mi zdi vprašanje, zakaj v ekipi ni najboljšega igralca Aljaža Bedeneta. Aljaž ni v tekmovalnem pogonu od poletja, zato v tem trenutku še ni na želeni ravni. Verjamem, da bo kmalu prišel v formo ter da bo pomagal slovenski reprezentanci pri naslednjih akcijah.«

Sebastian Dominko je zadnje tedne preživel v Tuniziji, kjer se je udeležil mladinskih turnirjev. »Zaradi časovne razlike nisem v živo spremljal nastopov slovenskih športnikov na olimpijskih igrah v Pekingu, sem pa seveda spremljal njihove uspehe, na katere smo lahko vsi ponosni. Igral sem dober tenis, čeprav bi si želel še boljšega. V Čilu lahko igramo neobremenjeno, saj bo domača reprezentanca favorit, mi pa lahko presenetimo,« pravi Sebastian Dominko. »Hvaležen sem, ker me je kapetan poklical v reprezentanco. Igrati za Slovenijo mi pomeni čast. Veliko sem odnesel tudi od reprezentančnih treningov,« pravi Matic Dimic.

Bora Artnaka na reprezentančnem zboru z novinarji ni bilo, ker tekmuje v Braziliji, od koder bo nadaljeval pot v Čile. Prek videopovezave je povedal: »Temperature so v Braziliji zelo visoke, termometer seže do 35 stopinj. Veselim se nastopa v Davisovem pokalu, moj cilj pa je pokazati čim boljši tenis.«