Le še nekaj dni nas loči od norčavosti, ki jih pust z maskami in karnevali zagotavlja. S sproščanjem ukrepov bo tako po dveh letih ponovno dovoljeno rajanje. Da vas ne bo pust prehitel, so vrata svojega fundusa odprli pri ljubljanskem Šentjakobskem gledališču.

Dobro ohranjeni stilski kostumi

Kot je v imenu gledališča povedala Saša Strnad, so v času ohromljenega delovanja delovne obveznosti namenili tudi za sanacijo skladišč. »Med njimi je bil največji izziv skladišče kostumov in vseh pripadajočih dodatkov od obutve, klobukov in osebnih rekvizitov za posamezne like in vloge,« je povedala in razložila, da so uspeli v uglednem času naredili selekcijo oblačil, uredili preglednost in uporabnost oblačil, modnih dodatkov, obuval, lasulj, pokrival, nakita, idr. »Ob naboru pregledanega smo prepoznali priložnost, ki nam jo v vseh letih delovanja ponujajo zelo dobro ohranjeni stilski kostumi, specialni modni dodatki ter oblačila z levjim deležem zadnjih 50 let,« je še povedala in priznala, da je šlo dejansko za mrtvi kapital gledališča, ki je zdaj pregledno urejen.

Namen izposoje je prvenstveno osvežiti, skrbno vzdrževati ter deliti dediščino, ki se je ustvarjala v v vseh letih delovanja gledališča ter po predstavi romala v fundus, čakajoč na novo predstavo.

Katalog na družbenih omrežjih

Prav tako si z izposojo kostumografskega blaga želijo biti trajnostno naravnani in omogočiti »mirujočemu« kapitalu, da se ta ponovno vključi v del njihovega in v življenja ostalih ljudi, zato odpirajo vrata tudi za videoprodukcijske hiše, marketinške agencije, podjetja, ljubiteljska gledališča, šole, vrtce in posameznikom. Skratka vsem, ki si želijo realizirati zasnovano tudi z njihovo pomočjo ali zgolj samo popestriti lastne dogodke.

Na vprašanje, koliko je dejansko kostumov, ki jih je mogoče si izposoditi, se sogovornica nasmehne: »Ogromno. Vse smo prenesli v sto kvadratnih metrov veliko skladišče na Vojkovi 56, kjer se izposoja tudi izvaja. Vsak kos oblačila, rekvizita, modnega dodatka zdaj fotografiramo in se bomo potrudili, da bo do septembra katalog viden tudi na spletni strani,« pove Strnadova in doda, da je za izposojo, morebitno predelavo ali izdelavo posebnih kostumov po predhodnem dogovoru v Šentjakobskem gledališču odgovorna vodja projekta Mateja Čibej, ki je že za pustno rajanje pripravila zanimive stilske preobrazbe. V različnih pustnih vlogah sta se odlično znašla gledališka igralca Laura Ivančič in Vahid Mehičič. »Za zdaj so fotografije pustnih kostumov na voljo v galeriji na spletni strani in socialnih omrežjih gledališča,« še pove sogovornica.