Nižje temperature so idealna priložnost za uživanje v dišečem, zelenjave polnem in toplem curryju, ki bo zagotovo pogrel in zadovoljil ter vsekakor nasitil.

Vsebuje čudovite rastlinske beljakovine: čičeriko, zdrav in dober škrob: sladki krompir ter tople začimbe: začimbna mešanica harisa. Da je curry še bolj zdrav, mu dodamo še superživili: česen in špinačo. Čudovito kremasto tekočino pa dobimo s kombinacijo kokosovega mleka in jušno osnovo.

Če začimbne mešanice harisa še ne poznate - prihaja iz Maroka, sestavljena pa je s česnom v prahu, cimetom, koriandrovimi semeni, papriko, ingverjem, kuminom, kumino, čilijem v prahu, poprom in soljo. Če jo nameravate kupiti za ta recept, vendar neporabljene ne želite metati stran, ker ne veste, kako jo porabiti, pripravite najprej ta curry, nato pa poskusite še lečino omako s polento in jagnječji burger.

Curry se pripravi res hitro, zato ga ni treba pripraviti vnaprej, vendarle pa se čisto ok tudi pogreje, zato ga lahko pripravite tudi dan pred postrežbo. Zamrzovanja ne priporočamo.

Za lahko kosilo ali večerjo curry postrezite samega, sicer pa poleg postrezite s:

porovimi kruhki

česnovimi kruhki

naan kruhki

• kruhom s pivom in sirom

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi):

2 žlici (olivnega) olja

1/2 čebule

2 stroka česna

1 rdeč feferon (neobvezno)

1/2 žličke začimbne mešanice harisa

1 velika konzerva oz. (približno) 250 g kuhane čičerike

1 manjši gomolj sladkega krompirja

0,4 l zelenjavne jušne osnove

2 dcl kokosovega mleka

200 g sveže špinače ali nekaj kock zamrznjene

1 velika pest češnjevih paradižnikov (neobvezno)

sol, poper

sveža bazilika za postrežbo

PRIPRAVA

Najprej na dveh žlicah olja zmehčajte sesekljano čebulo. Ko se zmehča, dodajte česen, po želji še sveži feferon in hariso. Premešajte in kuhajte, da česen zadiši. Nato dodajte odcejeno čičeriko in na kockice namezan sladki krompir. Zelenjavo prelijte z jušno osnovo, premešajte in kuhajte približno 15 minut, da se sladki krompir skuha.

Ko je sladki krompir mehak, dolijte kokosovo mleko ter kuhajte še 5 minut, nato pa dodajte še špinačo in na polovičke narezane češnjeve paradižnike ter kuhajte le še nekaj minut, da se vsi okusi povežejo.

Če imate še nekaj sveže bazilike, jo le dodajte, saj bo takoj, ko se bo dotaknila toplega curryja, neverjetno zadišala in curry lepo odišavila. Curry postrezite takoj.