Vrtiljak. S to besedo bi najlažje opisali letošnjo sezono zlatega kapetana slovenske reprezentance Gorana Dragića v ligi NBA. Začelo se je lani poleti, ko ga je Miami v menjavi poslal v Toronto, ki pa nanj nikoli ni resno računal in ga je po nekaj tekmah umaknil iz ekipe, nato pa mu dovolil, da se vrne v Miami in vadi individualno. V mestu na Floridi je 35-letni Ljubljančan dolgo čakal na razplet in ga naposled tudi dočakal. Na zadnji dan, ko so v ligi NBA med sezono še dovoljene menjave, ga je Toronto poslal v San Antonio, ta pa ga je po predhodnem dogovoru izplačal in mu omogočil, da postane prost igralec. Pri prepričevanju je bil najbolj vztrajen Brooklyn, kjer bo Dragić lovil tako želeni šampionski prstan.

Tudi dnevi po tem, ko je postal prosti igralec, za nekdanjega košarkarja Phoenixa, Houstona, Miamija in Toronta niso bili lahki. Na njegova vrata so trkali praktično vsi klubi, ki imajo v letošnji sezoni možnost osvojiti naslov prvaka, telefon pa mu je skoraj pregorel od klicev številnih zvezdnikov lige NBA. Dragić je bil zaradi kakovosti, izkušenj in karakterja »vroča roba«. Vodilni možje številnih klubov niso pozabili, da je bil v mehurčku v Orlandu pred dvema letoma eden glavnih, če ne celo glavni razlog, da se je Miami prebil do finala, v katerem se je nato poškodoval na prvi tekmi, moštvo s Floride pa je z 2:4 v zmagah klonilo proti LA Lakers. Kot tudi ne, da je bil prvi strelec vročice v lanski končnici, ko je proti Milwaukeeju, ki je bil v prvem krogu boljši s 4:0, povprečno na tekmo dosegal po 16 točk. Možnosti je bilo tako veliko, Dragić pa je moral proučiti, kje bo imel najboljše možnosti za osvojitev tako želenega šampionskega prstana. Sprva je kazalo, da bo okrepil aktualnega prvaka Milwaukee, a ga je nato v Miamiju obiskal trener Brooklyna Steve Nash in ga na koncu tudi prepričal.

Eden najboljših organizatorjev igre vseh časov Nash je Dragića vzel pod svoje okrilje, ko je pri 22 letih prišel v ligo NBA k Phoenixu. V dveh sezonah in pol sta spletla tesen odnos, ki je prerasel v prijateljstvo. Zdaj bosta imela priložnost znova sodelovati, le da v nekoliko drugačnih vlogah. Brooklyn ima na papirju izjemno zasedbo, ki iz takšnih in drugačnih razlogov še ni upravičila visokih pričakovanj. Če se lani v finalu vzhodne konference ne bi poškodovala tako Kyrie Irving kot James Harden, bi bili bržkone v velikem finalu namesto Milwaukeeja. Zdaj je Harden preteklost, saj ga je klub v menjavi poslal v Philadelphio, v zameno pa dobil Bena Simmonsa, Setha Curryja in Andreja Drummonda. Po manjši poškodbi se vrača Kevin Durant, Irving pa naj bi kmalu lahko igral tudi na domačih tekmah v New Yorku, čeprav ni cepljen proti koronavirusu. Nash Dragića v celotni zgodbi vidi kot organizatorja igre, saj Irving in Simmons raje igrata od žoge, torej v vlogi strelcev. Če mu uspe uigrati in uskladiti omenjeni »orkester«, potem lahko Brooklyn resnično računa tudi na naslov prvaka.