Čudovit vrt z vinogradom.

Ohranjanje kakovostnih značilnosti in transformacija motečih dejavnikov imata pomembno vlogo, kar je bilo vodilo pri prenovi tudi te tržaške hiše. Tukaj smo prepoznali ogromen potencial krasnega vrta z vinogradom, ki smo ga z vmesnim zunanjim bivalnim prostorom povezali s hišo. Poigrali smo se s tradicionalnim kraškim elementom kamnitega zidu, ki nas v tem primeru ščiti pred močno burjo in moderno leseno konstrukcijo strehe. Dovoljena je bila tudi manjša prizidava k hiši, zato smo se odločili, da stari tipski hiši s kamnitim prizidkom dodamo še nekaj kraškega značaja.

Komunikacija z naročnikom

Proces projektiranja temelji na razumevanju in tesnem odnosu s stranko. Zato pri nas komunikacija z naročnikom v idejni fazi večinoma temelji na realističnem 3D modelu, po katerem se lahko v živo sprehajamo. Ugotovili smo, da nam je takšno orodje v velikansko pomoč. 3D model jasno prikaže uporabljene materiale in prostorske učinke. Naročniku omogočimo, da se vživi v prostor – tako lažje in učinkovito naredimo korekcije in se nato izbranega koncepta držimo do končne izvedbe.

Iz ene hiše narediti dve

Na ta način smo simulirali tudi prenovo te hiše, ki je imela v osnovi eno stanovanje s kletnim prostorom. Z majhno povečavo hiše smo uspeli iz neatraktivne velike enostanovanjske hiše narediti hišo z dvema velikima stanovanjema. Za vsako stanovanje je zasnovan svoj zasebni zunanji prostor. Prostori so organizirani po principu spoštovanja zasebnosti za obe družini, ki bosta tukaj živeli. Z vidika rabe prostora in splošnega pomanjkanja dostopnih kakovostnih stanovanj je preurejanje prevelikih hiš v večstanovanjske enote tudi stroškovno ugodno za investitorje.

Tekst in načrtovanje: Tjaž Bauer, u. d. i. arh., Arhitekturno-gradbeni studio CivilumFotografije: Arhitekturno-gradbeni studio Civilum