Podelitev nagrade Isabelle Huppert je potekala v torek pozno zvečer. Umetniški vodja festivala je Isabelle Huppert označil ne le za glamurozno, temveč tudi za izjemno predano igralko. Po njegovem mnenju je utelešenje tega, kar naj bi bil kino.

Častnega zlatega medveda je v njenem imenu prevzel Laurent Lariviere, režiser filma A propos de Joan, v katerem igra Isabelle Huppert in ki so ga premierno prikazali takoj po podelitvi nagrade.

Isabelle Huppert, ki se je javila prek videa, je bila ob podelitvi vidno ganjena. Na vprašanje, kako se počuti, se je igralka, ki jo je občinstvo na platnu videlo uokvirjeno ob logotipu festivala, pošalila, da je tako, kot bi bila v medvedji kletki, a da je v redu.

Povedala je še, da se doma, v karanteni, počuti nekoliko osamljeno, da pa nikakor ni sama. Obkrožena da je z vsemi režiserji in režiserkami, z vsemi igralci in igralkami, ki so kdaj delali z njo, pa tudi z ducati ženskih likov, ki jih je oživila v filmih. »Morda niso bile vse simpatične, toda potrudila sem se, da jih približam občinstvu.« In še: »Ne znam si predstavljati življenja brez kina. Vsaj svojega življenja ne.«

O glavnih nagradah bo odločala žirija pod vodstvom ameriškega režiserja M. Nighta Shyamalana

Berlinale, ki sodi ob Benetkah in Cannesu med tri največje filmske festivale na svetu, v živo poteka od 10. februarja. Zaradi zdravstvenih razmer je vodstvo festivala prilagodilo koncept, po katerem je prvi del festivala večinoma namenjen strokovni javnosti, zadnje štirje dnevi pa so rezervirani za širšo javnost.

Festivala se udeležujejo številne filmske ekipe in zvezdniška imena, med njimi Juliette Binoche, Emma Thompson, Charlotte Gainsbourg, Francois Ozon in Claire Denis, ki želijo svetovne premiere filmov v pandemičnem času med gledalce pospremiti v živo.

O glavnih nagradah bo odločala žirija pod vodstvom ameriškega režiserja M. Nighta Shyamalana.

V tekmovalni sekciji Generation Kplus se s celovečernim prvencem Moja Vesna predstavlja Sara Kern. Film, umeščen v Avstralijo, se posveča sestrama in njunemu očetu, ki se po smrti matere vsak na svoj način soočajo z žalovanjem.