Če je to, kar sta pokazala velikana Olimpija in Maribor na derbiju v Stožicah, vrhunec domače scene, je prihodnost slovenskega klubskega nogometa temačna glede konkurenčnosti na evropski sceni. Mariborčani so za poraz krivi sami, saj niso upali tvegati do skrajnosti, čeprav je bilo z vrha tribune vidno, da so boljši od večnega tekmeca, ki je bil v podrejenem položaju, saj ni sposoben igrati v visokem ritmu in trpeti v ostrih telesnih dvobojih. Olimpija je bila sicer povsem po okusa trenerja Dina Skenderja, ki je zagovornik obrambne filozofije, katere temelji so čvrstost, disciplina in organizacija. »Po profilih igralcev smo usmerjeni zelo napadalno. V začetni enajsterici imamo dva napadalca, zraven sta dva klasična krilna napadalca na osmicah, desetka in osmici na šesticah. Ob takšni postavitvi stremimo k temu, da moramo biti vsi skupaj defenzivno organizirani in disciplinirani, saj nam le to prinese ravnotežje, ki ga potrebujemo. Fantje zelo naporno delajo v obrambi,« se je branil samozavestni trener Dino Skender.

Olimpija še brez gola iz igre

Hrvaški strokovni štab na ljubljanski klopi stavi na koncept, da najprej ne prejme gola, individualna kakovost v napadu pa je takšna, da bodo že dosegli en gol za zmago z 1:0, čeprav brez sijaja. Takšna taktika je silno tvegana, saj Olimpija še ni dosegla gola iz akcije s kombinatoriko. Muro je premagala z avtogolom in Maribor iz enajstmetrovke po posredovanju VAR, s čimer je že porabila velik del sreče, ki ji je bila po nepisanih pravilih namenjena za pomlad. Ni dvoma, da bo ekipa s takšnim pristopom naletela na mino (tudi odločitve VAR ne bodo v njeno korist, kot sta bili dve proti Mariboru), morda že v četrtek na zaostali tekmi z Domžalami, za katere so derbiji Ljubljanske kotline vselej tekma leta. Največjo težavo bo Olimpija imela takrat, ko bo tekmec prvi dosegel gol in bo morala loviti zaostanek. Obenem Ljubljančani veliko točk izgubljajo na malih tekmah. Kljub osmim zimskim okrepitvam je Olimpija še vedno prepočasna in premehka ekipa, da bi bila suverena že v Sloveniji, kaj šele konkurenčna v Evropi. Tudi največja asa s potezo več Nukić in Ziljkić težko igrata, ko imata na hrbtu agresivnega tekmeca in s tem malo prostora za akcijo, zato sta v nedeljo zvečer izgubila veliko žog.

Od novincev je le vratar Banić dodana vrednost, saj deluje zanesljivo in mirno. Njegove reakcije so pravočasne, zelo dobro igra tudi z nogo. Vsi drugi prišleki so za zdaj še »nogometna konfekcija«, ki jo kupiš na razprodaji, potem ko je ponudba na tržnici že prebrana. Nekaj dodane vrednosti kaže Kvesić, vsi čakajo na prebujenje Matka z njegovimi divjimi prodori po globini, medtem ko je napadalec Prtjan za zdaj le golgeter za prijateljske tekme. Zmota je Pilj (Skenderjev someščan iz Osijeka), ki v osrčju zvezne vrste igre niti ne razbija niti ne kreira, zato ob njem trpi mladi up Sešlar, medtem ko preverjenega defenzivnega vezista Tomića podijo iz kluba.

Ante Guberac se uči od Zlatka Zahovića

Maribor ima iz derbija v derbi večji kompleks Olimpije, saj je ni uspel premagati že na devetih tekmah. Na kar petih sploh ni dosegel zadetka. Vijoličastim do prekinitve neslavne tradicije niso pomagale niti prestopne bombe z Ivanovićem v glavni vlogi, ampak je nov poraz le še povečal frustracije. Vidno razočaran Radovan Karanović se je v Stožicah tolažil s tem, da je bil Maribor po igri večji del tekme boljši od Olimpije. »Izhajali bomo iz tega, kar smo na derbiju počeli dobro. Tiste stvari, ki smo delali slabo, bomo skušali popraviti v nadaljevanju prvenstva,« je poudaril Radovan Karanović, ki ima na razpolago kakovostnejši in glede težkih bitk izkušenejši kader od Olimpije.

Medtem ko se Maribor in Olimpija prepirata, je na vrhu Koper, ki je na startu v pomlad pustil najboljši vtis. V zimskem premoru na Bonifiki ob številnih nakupih niso bili tako glasni kot Mladen Rudonja v Olimpiji in zlasti Marko Šuler v Mariboru. Predstava Koprčanov v Celju je že imela šampionske obrise, saj so zmagali po preobratu v režiji Jamajčana Kaheema Parrisa. Koper ima z navezo Parris-Colley-Barišić najboljši napad v ligi (na klopi je še Osuji), ki lahko s hitrostjo in fizično močjo razbije vsako obrambo v Sloveniji. O moči Kopra veliko razkrije pogled na začetno enajsterico v Celju, v kateri so bile zgolj stare sile iz jesenskega dela, medtem ko so bili novinci še na klopi, saj so bili pripeljani tudi že za jesen v Evropi. Za nameček so Koprčani v igri za Evropo še v slovenskem pokalu, v katerem se bodo v polfinalu na eno tekmo na Bonifiki pomerili s Celjem, medtem ko je drugi par Domžale – Celje (tekmi bosta 20. aprila).

Kakšen bo izkupiček Kopra v troboju za prvaka z Mariborom in Olimpijo, bo v veliki meri odvisno tudi od potez trenerja Zorana Zeljkovića, ki se z lovoriko lahko izstreli med najboljše v državi, ter predsednika Anteja Guberca. Za nogometnega fanatika in glavnega plačnika delovanja kluba je znano, da se ob zmagah in predvsem porazih odziva zelo čustveno. Kako voditi klub na šampionski tron, se Guberac očitno uči tudi od Zlatka Zahovića, s katerim se v zadnjem času veliko druži.