Derbi, v katerem je bilo od prve minute jasno, da zadetek lahko pade le slučajno. Športna sreča je veliki zaveznik Olimpije na nemško-hrvaški pogon. Potem ko so Ljubljančani v sredo z avtogolom premagali državno prvakinjo Muro, so v Stožicah na kolena spravili še večnega tekmeca iz Maribora z golom z enajstmetrovke, ki je bila dosojena s pomočjo tehnologije VAR. Posnetek je potrdil igranje Šveda Watsona z roko. »Dve čudoviti zmagi. Ni lepšega od zmage proti Mariboru v Stožicah pred Green Dragonsi. Eden najlepših dni v mojem življenju. Maribor je bil zelo svež. Igra ni pomembna. Derbi se ne igra, ampak zmaguje. Zelo sem ponosen na našo ekipo. Upam, da bomo tako nadaljevali,« je bil vesel kapetan Olimpije Mustafa Nukić (prvi kapetan Timi Max Elšnik je poškodovan), ki je prevzel odgovornost za izvajanje kazenskega strela. Pravi, da je videl igranje z roko, zato je kot kapetan pritiskal na sodnika Juga, da zapiska kazenski strel. »Bil sem prepričan, da bom dosegel gol, saj takšne priložnosti ne smeš zapraviti. Ko sem vzel žogo, sem točno vedel, kako bom streljal. Tudi vratar Maribora Jug je vedel, v katero smer bom usmeril žogo, a sem se zavedal, da če udarim močno in zadenem malo mrežico, nima možnosti. Žoge se je dotaknil, a je bil prekratek,« je odločilni trenutek tekme opisoval Nukić, čigar priimek so navijači vzklikali še dolgo po tekmi.

Olimpija si ni priigrala priložnosti

Olimpija si ni priigrala niti ene priložnosti iz igre. Bila je osredotočena na branjenje. V dvobojih je bila zaradi pomanjkanja hitrosti in fizične moči podrejena. Zlasti igralca z največ znanja Nukić in Ziljkić se ob tesnem pokrivanju nista znašla in sta izgubila veliko žog. V obrambi je zanesljivost ekipi dajal vratar Banić, v zvezni vrsti je Pilj veliko slabši bojevnik od odpisanega Tomića. »Zelo težka tekma proti zelo dobremu Mariboru. V štirih dneh smo odigrali psihično in fizično težki tekmi. V polju smo bolje delovali proti Muri, proti Mariboru pa smo bili bolj disciplinirani. Na derbijih je treba imeti kontrolo v vsakem trenutku, ne smeš izgubljati glave in to je bilo dovolj za zmago. Čestitke fantom za značaj, borbenost in voljo, za kar smo bili nagrajeni. Veliki zmagi, saj smo zdaj v veliko boljšem položaju kot na začetku spomladi,« je tekmo analiziral trener Olimpije Dino Skender, ki je specialist za zmagovanje z 1:0 brez umetniškega vtisa. Olimpija je po golu v 72. minuti v italijanskem slogu spretno kradla čas na vse možne načine (tudi pobiralci so žoge vračali počasi), kar ni bilo všeč trenerju Maribora Radovanu Karanoviću. »To je njegov problem,« je odvrnil Skender.

Mariborčani se jezijo na VAR. Najprej je bil razveljavljen gol Mudrinskega, ker je bil podajalec Sikošek v nedovoljenem položaju. Le nekaj minut kasneje je razkril igranje z roko, kar je Olimpiji prineslo enajstmetrovko. »Nezaslužen poraz. Večji del tekme smo bili boljši. Naša želja in volja sta bili večji. Narekovali smo ritem igre. Olimpija je bila postavljena obrambno. Nisem bil zadovoljen le z igro na sredini igrišča, kjer smo žogo preveč carinili in premalo razmišljali o fazi napada,« je tekmo analiziral vidno razočarani trener Maribora Radovan Karanović, ki je nadaljeval negativno tradicijo. Maribor ni premagal Olimpije že devet tekem, nazadnje jo je avgusta 2019. Že po treh derbijih je jasno, da bo Olimpija boljša tudi v medsebojnih tekmah, saj ima dve zmagi in remi, kar bi odločalo ob enakem številu točk.

»Veliko emocij. Ob čakanju na VAR glava dela nenormalno. Upal sem, da bo zadetek priznan. Glede enajstmetrovke sploh nisem vedel, kaj se je zgodilo. Ko je šel sodnik pogledat posnetek, sem takoj sumil, da se za nas ne bo končalo dobro. Tekmo smo odigrali dobro, želja je bila prisotna, pripetil se nam je splet nesrečnih okoliščin. Takšen je nogomet. Včasih ti da, drugič ti odvzame,« je ključne trenutke opisoval branilec Maribora Gregor Sikošek.

Ljubljanski žvižgi za Ivanovića

Ljubljanski navijači so nekdanjega igralca Olimpije Ivanovića, ki je prišel pozimi v Ljudski vrt, sprejeli tako, da so mu žvižgali ob vsakem dotiku z žogo. Srbski napadalec si je sam priigral dve priložnosti za dosego gola, tretjo je zapravil njegov rojak Mudrinski, ki je zgrešil celo žogo. Očitno je bilo, da bo Maribor zadovoljen z remijem, saj slabšega tekmeca ni upal odločneje napasti, čeprav je premogel več znanja in hitrosti. Reakcija Maribora po prejetem golu je bila slaba, saj si ni priigral niti ene priložnosti.

»Enajstmetrovka je psihološko vplivala na gledalce. Iz nič je prišlo do nezaželene situacije. VAR naj bi skrbel za pravico. Ne vem, ali je žoga Watsona, še preden ga je zadela v roko, zadela tudi v nogo. Poskušali smo z menjavami, a ker se je Olimpija postavila obrambno, ni bilo veliko prostora,« je poraz opravičeval Karanović, ki se je razgovoril še o Ivanoviću. »Kakovosten igralec, od katerega pričakujemo potezo več, da odloči tekmo. Imel je dobre in slabe poteze. Pričakujem, da se bo hitro vklopil v naš sistem,« je pojasnil Karanović.