Delavci bodo skušali do začetka druge vožnje, ta se bo začela ob 15. uri po lokalnem času, s proge Ledena reka v Yanqingu odstraniti novozapadli sneg ter progo očistiti in pripraviti za sklepni del bojev za veleslalomski komplet odličij.

Po pričakovanjih vodi Švicar Marco Odermatt, ki ima na tej tekmi status glavnega favorita. Vodilni smučar sezone svetovnega pokala alpskih smučarjev in vodilni v seštevku discipline pa si v težkih razmerah, prva vožnja je potekala ob sneženju in temu primerni slabši vidljivosti, ni priboril velike prednosti pred izzivalci.

Avstrijec Stefan Brennsteiner na drugem mestu zaostaja pičle štiri stotinke sekunde. Mathieu Faivre iz Francije na tretjem mestu pa zgolj osem stotink.

Tudi zaostanek olimpijskega podprvaka iz Pyeongchanga Norvežana Henrika Kristoffersena na četrtem mestu je bil minimalen, in sicer 12 stotink sekunde.

Avstrijec Marcel Hirscer na Kitajskem ne brani zlata, saj je vmes že končal tekmovalno smučarsko pot.

Alexis Pinturault, ki je bil v tej disciplini dvakrat bronast, na OI v Pyeongchangu in v Sočiju, je bil v prvi vožnji ob močnem sneženju 11., prvi z zaostankom več kot sekunde sicer (+1,06). Francoz je sicer pa padcu na alpski kombinaciji tožil za bolečinami v rami, na veleslalomu pa nastopa s protibolečinskimi tableti.

Na startu je bilo kar 89 tekmovalcev iz 62 reprezentanc, a jih 35 ni končalo preizkušnje v cilju in so odstopil. Nastopil je tudi v Sloveniji rojeni in živeči Albin Tahiri, ki tekmuje za Kosovo. Prvo vožnjo je končal na 37. mestu.

Zaradi sneženja odpovedali drugi trening smuka za ženske

Organizatorji so zaradi sneženja odpovedali tudi drugi trening pred torkovim ženskim smukom za olimpijska odličja na progi Skala v Yanqingu. Na startu drugega preizkusa smukaške proge sta bili tudi dve Slovenki Ilka Štuhec in Maruša Ferk Saioni.

Alpske smučarke naj bi v ponedeljek dobile še eno priložnost za preizkus proge na gori Xiaohaituo v Yanqingu, preden se bodo v torek pomerile za odličja na ZOI na Kitajskem.

Zaradi slabega vremena, močnega sneženja in slabe vidljivosti, so v olimpijskem snežnem parku Genting bili prisiljeni odpovedati tudi ženske kvalifikacije smučark prostega sloga v disciplini slopestyle oziroma smučanja na objektih. Kvalifikacije bodo skušali izpeljati v naslednjih dneh.

Slovenija nima predstavnice v tej disciplini. Je pa član žirije na tej tekmi Slovenec Matevž Stanovnik, ki opravlja naloge tehničnega delegata Mednarodne smučarske zveze (Fis).