Izjemne razmere na veliki skakalnici v Džangdžakovu so poskrbele za izjemno posamično tekmo v smučarskih skokih na veliki skakalnici. Najbolj nasmejan v izteku skakalnice je bil po koncu tekme Norvežan Marius Lindvik, ki je prišel do olimpijskega zlata. Vsi štirje slovenski orli so zasedli mesta med najboljšimi 12, najboljši pa je bil Timi Zajc na 6. mestu.

Slovencem težave povzročal doskok

Izjemno izenačene razmere so žiriji tekmovanja omogočile izbiro visokega zaletnega mesta. To je pomenilo, da so skakalci v prvi seriji za boj za kolajne morali skočiti v dno skakalnice in narediti še lep doskok. Slovenski skakalci po večini niso imeli težave z daljavo, zapletlo pa se je pri doskoku. Izjemno je svoj nastop opravil le Timi Zajc, ki je držal tretje mesto po prvi seriji. Pred njim sta bila zgolj Lindvik in Rjoju Kobajaši, ki je z izjemnim prvim skokom, rekordom skakalnice, napadal svoje drugo zlato na igrah v Pekingu.

Cene Prevc je bil po prvi seriji 10., Peter Prevc 12. in Lovro Kos 13. Predvsem Kos in Peter Prevc sta višjo uvrstitev zapravila z doskokom, kjer sta izgubila pomembne točke v izjemno izenačeni konkurenci.

Lindvik ugbal Kobajašija

Čeprav so bile razlike pred finalno serijo zelo majhne, se vrstni red ni veliko spreminjal. Spremljali smo še eno izjemno serijo, prava reklama za smučarske skoke, ko so v izteku skakalnice skoraj vsi skakalci bili navdušeni s svojimi nastopi. Zelo zadovoljna sta bila tudi Kos in P. Prevc, ki sta v drugo izjemni daljavi dodala tudi lep doskok. Kljub temu sta napredovala zgolj na 11. in 10. mesto. Znova je malce slabše ocene prejel Cene in je zasedel končno 12. mesto, slovensko trojico pa je ločilo zgolj 6 desetink točke.

Timi Zajc je v finalnem skoku naredil manjšo napako in je bil žal eden tistih, ki je izgubil nekaj mest. Tekmo je zaključil na vseeno visokem 6. mestu in zaokrožil odličen slovenski ekipni uspeh, ki dviguje apetite pred ponedeljkovo moštveno tekmo. Napaka Zajca je bronasto kolajno omogočila Nemcu Karlu Geigerju, ki je na tekmi pokazal svoje daleč najboljše skoke v Pekingu. Norvežan Marius Lindvik je bil edini, ki je v drugi seriji preskočil 140 metrov. Prejel je odlične ocene za slog in dal velik izziv Kobajašiju za drugo zlato. Japonec tokrat ni skočil brezhibno, 138 metrov pa je pomenilo, da je do zlata prišel Norvežan. Japonec je za njim zaostal 3,2 točke.